Tema: Automobili
View Single Post
Staro 18.06.2020., 08:18   #50000
tOta
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2006
Brat traži automatika limuzinu veličine BMW 3 / A4 / C klasa ili 508 / Passat / Octavia. Molim vam mišljenja i iskustva.

Nakon par dana čitanja i traženja po oglasnicima svih zemalja, za njegov budzet od nekih 12000-15000€ neke zabilješke oko mjenjača te brige oko eventualnog popravka:

F30 - mlađe godine imaju upitne probleme sa lancima, ZF8 koji dolazi je vjerovatno ponajbolji automatik, ali BMW kaže ne treba mijenjati ulje, a ZF kaže treba svakih 120 000km, znači treba naći nekog da je servisiran sa izmjenom ulja u mjenjaču.
Idealno bi bilo naći facelift sa B47 motorom koji je zamijenio problematični N47 (lanac...)

A4/Passat/Octavia - S-tronic i DSG je valjda ista stvar, zamjena ulja trebala bi biti na svakih 60 000km, navodno Audi negdje kaže lifetime, pa su opet rijetki koji mijenjaju na tom intervalu. Brzinskom registracijom na AudiHR i čitanjem, dolazim do zaključka da nije ni S-tronic bez mana, ima kvarova, ali ako se mijenja ulje i filter svakih 60 000km, drži velike kilometraže. Multitronic je CVT kojeg svi pljuju i kupci bježe od njega, a ispade Tiptronic je najsigurnija opcija po pouzdanosti, ali ga je teško naći, zapravo dolazi redovno sa 3.0 quattro motorima od 2015/2016-e godine. Noviji modeli Audija dolaze također sa ZF8 mjenjačem, tako da je valjda ZF najsigurnija opcija, ali za ovaj budzet jedino u BMW-u ga može dobiti.

C klasa - ovdje ne znam kakvi mjenjači dolaze, cijene su brutalne, pošto je nova generacija od 2014-e, po svemu za ovaj budžet najnovije auto dobije sa F30, pošto on ide od 2012-e. Ali kupovinom istog, čeka ga vjerovatno zamjena lanca... Ima li netko iskustva sa C klasom i automatikom, od 2012 pa naovamo.

508 - ima dvije vrste mjenjača, ovdje nisam najsigurniji, pošto ni na forumu nisu išli u detalje, ako sam dobro upratio 2.0 HDi Facelift dolazi sa OK Aisin mjenjačem, nije to ZF ili DSG/S-tronic, ali realno bratu ne trebaju ne znam kakve perfomanse, samo hoće da zaboravi na šaltanje. Ovdje bi mogao vjerovatno dobiti najmlađe auto, samo bi nam ovo bio 4-ti Peugeot u obitelji, malo su dosadili.

Danas ću pozvati dvojicu majstora za automatike, prvi navodno ima cirka milijun eura u autima ispred garaže, prijatelju radio reparaciju na S-tronicu A7 3.0, došlo ga nekih 1300€, što i nije toliko crno kad znam da je prijatelj za lamelu i zamajac za E90 320d (manual) dao 1000€. Pitat ću ih koji mjenjači su OK, barem ako dođe do reparacije kolike su cifre, da li ZF ili S-Tronic/DSG...

Drugo pitanje je kako biti donekle siguran u kilometražu auta koje se kupuje, većina je uvoz ili u slučaju da se kupuje auto u Njemačkoj.
Koliko sam shvatio vraćaju kilometre na više "točaka" kod auta, tako da je jedino sigurno gledati datume i servise kod službenog te prije same kupovine provjeriti po broju šasije kod službenog zastupnika + Autodna/Autoreports?
Ako ima netko neku ideju oko ovog svega volio bi da napiše, pošto vjerujem da ovo muči 99% ljudi koji kupuju polovnjaka.

P.S. Čitajući BMW i Audi forum, nevjerovatno mi je šta proizvođači rade sa ovim automatskim mjenjačima. BMW i Audi kažu ne treba ulje mijenjati, kao lifetime, a proizvođači samog mjenjača inzistiraju na zamjeni ulja i filtera. Navodno se kod same zamjene - pravovremeno izbjegava skupljanje špene na osjetljivim dijelovima mjenjača tj. ispire se mjenjač od smeće koje se nakupi radom, a ujedno novo ulje radi svoj posao bolje od starog. Kod S-tronica se dešavalo da ECU koji je potopljen u ulju ostane jednim dijelom suh, te tako fizički pukne od temperature. EPIC FAIL.
tOta je offline   Reply With Quote