Citiraj:
Autor Sn4k3
Nije uopce pravilo, pricas o necemu o cemu ocito ne znas dovoljno...
No ok - evo ti jedan primjer. Uzmimo moju plocu, prakticki jedna od najskupljih i najboljih maticnih ploca koju si u vrijeme prve generacije Ryzena (pa i nesto kasnije) mogao kupiti. S druge strane uzmi neku jeftinjaru sa b350/b450 cipsetom... Recimo da imamo na raspolaganju neki vrhunski kit od 2 plocice ddr4 Rama, 99.9% sam siguran da ce obje jeftinije ploce ostvariti vecu brzinu rama nego moja skupa ploca.. Jedini razlog tome je ranije spomenuta topologija, moja ploca koristi "T-topology" koja je dizajnirana da bolje radi s 4 plocice rama dok manje-vise sve ostale ploce na trzistu (bez obzira na cipset) koriste tzv. Daisy chain topology koji najbolje radi s 2 plocice rama i generalno postize vece brzine... Na kraju sve se svodi na IMC u procesoru jer i jeftine ploce same po sebi nece toliko ograniciti oc rama kao los primjerak IMC-a. Nije ram kao jedan cpu pa da zahtjeva odredjeni br. faza za napajanje i sl... Vecinom se na mbo tu radi o jednoj ili dvije faze za ram i to je sasvim dovoljno...
Drugi primjer, Crucial Ballistix LT Sport 2x8Gb 3200Mhz (micron e-die) kod mene radi na max 3400Mhz (testirao sa razno raznim verzijama biosa + aktivno hladjenje, tweakane voltaze, latencije i sl.), ne ide ni 1Mhz vise. Izvadim svoj R5 1600x i stavim frendov R5 3600 kad gle cuda, ram proradi na 3800Mhz i to 100% stabilno. Ista prica bi bila da se radi o jeftinijoj ploci, sad kuzis poantu? 
|
Prijatelju kuzim ja tebe od pocetka, isti drek ti je recimo na intelovim B i H cipsetima, oni omugucuju brzinu RAM-a do recimo 2400Mhz za Kaby Lake ako gledamo h110 chipset, ali ako stavis skylake on nece raditi preko 2133Mhz jer mu je takva arhitektura, ovo je primjer tek toliko da se nadovezem na tebe.
Ali problem je kaj ti ne kuzis mene... naravno ako je CPU arhiekturom zakocen do određene brzine da onda ploca nece previse pomoci, ali pricam o tome da se ne kupuju skuplje ploce bezveze i da sam softwer ploce igra također bitnu ulogu, a isto tako i kvaliteta komponenti na njoj i da ne klokaju klokeri bezveze na najskupljim plocama i obaraju rekorde, niti recenzenti postizu jednake rezultate na skupljim i jeftinijim plocama.
EDIT:
A daisy chain ili T topology biras sam po tome kolko keksa mislis imati u sistemu