View Single Post
Staro 15.06.2020., 20:40   #8044
Sn4k3
Premium
Moj komp

Sn4k3's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor SuperSaiyan Pregled postova
Pa ovisi i o procu ali i o maticnoj, svakako ces vise izvuci sa boljom plocom nego slabijom, imao ti istic proc na jednoj i drugoj.. To je poanta kupujes bolje da bi izvukao vise
Nije uopce pravilo, pricas o necemu o cemu ocito ne znas dovoljno...
No ok - evo ti jedan primjer. Uzmimo moju plocu, prakticki jedna od najskupljih i najboljih maticnih ploca koju si u vrijeme prve generacije Ryzena (pa i nesto kasnije) mogao kupiti. S druge strane uzmi neku jeftinjaru sa b350/b450 cipsetom... Recimo da imamo na raspolaganju neki vrhunski kit od 2 plocice ddr4 Rama, 99.9% sam siguran da ce obje jeftinije ploce ostvariti vecu brzinu rama nego moja skupa ploca.. Jedini razlog tome je ranije spomenuta topologija, moja ploca koristi "T-topology" koja je dizajnirana da bolje radi s 4 plocice rama dok manje-vise sve ostale ploce na trzistu (bez obzira na cipset) koriste tzv. Daisy chain topology koji najbolje radi s 2 plocice rama i generalno postize vece brzine... Na kraju sve se svodi na IMC u procesoru jer i jeftine ploce same po sebi nece toliko ograniciti oc rama kao los primjerak IMC-a. Nije ram kao jedan cpu pa da zahtjeva odredjeni br. faza za napajanje i sl... Vecinom se na mbo tu radi o jednoj ili dvije faze za ram i to je sasvim dovoljno...

Drugi primjer, Crucial Ballistix LT Sport 2x8Gb 3200Mhz (micron e-die) kod mene radi na max 3400Mhz (testirao sa razno raznim verzijama biosa + aktivno hladjenje, tweakane voltaze, latencije i sl.), ne ide ni 1Mhz vise. Izvadim svoj R5 1600x i stavim frendov R5 3600 kad gle cuda, ram proradi na 3800Mhz i to 100% stabilno. Ista prica bi bila da se radi o jeftinijoj ploci, sad kuzis poantu?