ne grijem se na pelete niti ih zagovaram, nego se prvenstveno referiram na ovo:
Citiraj:
Autor silver_tip
Pa dizalica topline sama za sebe krece vec od 20k kuna i to ona njaslabija 4-5kW a jedno fino centralno grijanje kompletno slozis za te pare. I za manje.
Nadalje, ako racunam sa klasicnom peci/kaminom za drva razlika je astronomska, plin ? Pa 10 radijatora od 1m su manje od 4k kuna, sve ostale cijene instalacije grijanja bilo plin ili pelet ili drva su smjesne naspram cijene jedne dizalice topline od 14kW sa cijenom od 40k kuna bez popratne instalacije.
Ako je usteda 1900kn na dizalici topline a s obzirom za koliko se da sloziti centralno na plin ili drva ili klasicno sa kaminom onda to otprilike zbilja ugrubo receno za nekoga tko krece od nule skracuje vrijeme da se ista isplati za nekih 5-7 godina.
Po meni i dalje debelo previse za otplacivati... i to ako je ona "jeftina" dizalica topline, necu ni spominjati troskove majstora za centralno ili specijalca za dizalicu topline, prvi vid sam odradis pola, drugi ni pipnit ne smijes.
|
jedina stvar koju ti pokušavam obrazložiti je da DT dolazi u obzir samo u dobro izoliranoj novogradnji ili u adaptiranoj starogradnji koja je prošla poštenu energetsku obnovu. prosječna kuća novogradnja zadnjih godina teško da može ispasti ispod 100k eura do useljenja. ugrubo, dizalica topline (uređaj, cijela kotlovnica i ruke za instalaciju) u odnosu na centralno na drva je skuplja par tisuća eura. nek bude 5 tisuća eura, evo čisto da se ne zajebem. to je 5% od ukupne investicije, a u toj kući će netko živjeti godinama, možda do kraja života. nikad neće morati raditi ništa od već navedenog (priprema drva za ogrijev, loženje, čišćenje, pepeo itd), a ako taj netko ima taj novac, doslovno mora biti lud da odabere drva ispred plina (ako je dostupan na lokaciji) ili ispred DT (ako ima para za nju).
Citiraj:
Autor silver_tip
I sad na sta ja tocno svodim pricu ? Na koji mlin tjeram i sta tocno ne priznam ili sam protiv i zar nisam napisao da nisam protiv ?
|
tvrdiš da je DT neisplativ način grijanja, a radi se samo o tome da bi u loše izoliranom objektu velika potrošnja struje pojela svaku potencijalnu uštedu.