View Single Post
Staro 26.04.2020., 20:46   #315
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
U zadnje vrijeme osjetio sam neke interferencije s wifi mrežom i dosta povećan response u nekim trenucima. Kako je oko mene 20-30 SSID-jeva, ljudi rade gluposti s 2.4 kanalima i svi su doma zbog virusa, odlučio se konačno na 5GHz router. Uzeo bez previše razmišljanja TP-Link A7 (koliko skužio ista stvar kao C7 sa nekim softverskim djidjama koje me ne zanimaju). Tu vidim da je dosta preporučan, ljudi zadovoljni, a i na Wirecutteru isto best-buy router.

Upalim ga, i maknem se samo metar i pol od njega s laptopom i krenem konfigurirat spojen na 5Ghz. I sad mi jako čudno jer sam jako blizu i već signal na 4 crtice, max bandwidth 600-injak Mbps. Reko oke, malo starija Intelova AC kartica na lapu, budem malo testirao. Konfiguracija je inače stvarno jednostavna, za 10 min sve kako bilo na starom, još uz online update firmware.

I sad problem, preselim se u sobu do, znači nekih 5-6 metara (ako i toliko), jedan betonski zid između. Signal je toliko degradirao, "jedna-dve crtice", max 60-80 Mbita na mrežnoj, a nekih realnih 25 megabita po Speedtestu. Na 2.4 koji je full ("5 crtica") potegne 35 s istog mjesta (inače dobijem 42-43 na kablu). Pa jel moguće da je 5GHz toliko slab? Oko mene doslovne ni jedne 5GHz mreže. Probao na mobu, ista stvar.

Na poslu smo imali Asuse, stare ko biblija u rangu 100-injak Eura na 5GHz, isto 3 antene, sad imamo hAP AC od Mikrotika koji ima interne antene i zbuksan je u plastične kutije na stropu i nikad nisam imao ovakvih problema...

Sent from my Pixel 2 using Tapatalk
tutix je offline   Reply With Quote