Jedno mislim amatersko pitanje za ekipu u ovoj temi / podforumu:
Imam 2TB disk na kojem su bitni privatni dokumenti. Spojen je na primitivni NAS ( Asus router ) i pristupa mu se sa read-only restrikcijom. Taj disk sam klonirao na drugi 2TB disk koji čuvam na izdvojenom / sigurnom mjestu.
S obzirom da su oba diska SMR tipa, da li me treba biti strah za trajnost podataka na tom disku koji se ne koristi duge periode vremena. Pretpostavljam da treba proći jako dugo vremena prije nego magnetni zapis oslabi, ali svejedno da pitam. Oba diska su obični 2.5" modeli za široku potrošnju.
FS na oba diska je NTFS:
Za kloniranje diska sam koristio True Image 2020 i kloniranje je prošlo ok, ali traje jako dugo i ne bih želio često ponavljati.
S obzirom da tu i tamo dodam folder na source disk, backup funkcija sa "validate backup" opcijom bi bila bolje rješenje ali je problem u tome što je backup u .tibx formatu.
Idealno bi bilo da podacima na ovome uskladištenom disku mogu pristupiti slobodno - tako da disk spojim na bilo koji uređaj koji čita ntfs.
Postoji li program sa kojim bi napravio zapis fs strukture ( vjerojatno lupam

) tog backup diska koji se ne koristi.
Da u slučaju da na source disk dugo vremena ne dodajem nove file-ove, mogu samo na brzinu preskenirati i dobiti potvrdu da je zapis na disku istovjetan onome u trenutku kloniranja.
Ili softver za kloniranje koji prilikom kloniranja napravi takav zapis - ili je tako nešto rezervirano samo za backup šeme ?
Da radi na Windowsima - sa poznavanje Linuxa loše stojim.
Uskoro pravim još jedan dodatni backup najvažnijih stvari na HTL BR diskove. Za ovo ostalo ( muzika, filmovi ) mislim da mi se ne isplati tolika paranoja. Glavno da je relativno sigurno na tom uskladištenom backup disku...