Jasno je meni da se svaki mobitel moze prikazati u losem svjetlu, mogao bih ja sada iskopati i neki svoj primjer sa Mate-om gdje cu dobiti neke lose detalje ili fulan WB, ali generalno ne mogu reci da je kamera losa kada to nije.
Stavio sam primjere, a imate na tim linkovima i ostale moje fotke pa mozete vidjeti jos neke primjere.
CROP je zeznut za sve kamere koje imaju senzor manji od barem 1 incha i ne mogu se tu ocekivati neka cuda, ali ipak se neki pokazu u malo boljem svjetlu.
Ja sam se samo javio jer citam generaliziranje i neke stereotipe tipa "Samsung ima OK SW", "Huawei ima vodene bojice"...ljudi pisu svasta, a vecinom nisu imali dovoljan broj mobitela da bi mogli pisati iz nekog iskustva.
Ja sam samo u zadnjih 2 godine imao cca 10-tak mobitela i sa svakim proveo neko vrijeme tako da izbjegavam generaliziranja.
Ono sto je sasvim jasno je da 1/2.3 senzori su proslost, dobri su za video (donekle) iako se i tu vidi napredak jer sve sto snimamo sa tako malim senzorom izgleda plošno pa tako i video..kao i slike.
Do nedavno sam imao Mi Note 10 sa senzorom velicine kakav je u Ultri i na videu se vidi DOF i to zaista lijepo izgleda.
1/2.3 je ok za zabiljeziti nesto, pogledati slike u 1:1 i vecinu ce i to zadovoljiti, ali veci senzori ipak imaju niz benefita poput vece kolicine detalja, vec spomenutog DOF-a...
Mate 20 PRO i P30 PRO imaju cca 40% veci senzor od Notea 9 koji sam imao nekoliko mjeseci i vec tu je razlika vidljiva.
Ovi novi koji dolaze imaju jos vece senzore tako da ce se ta razlika samo jos vise povecavati.
Ono sto znam za sebe je to da se na 1/2.3 vise ne vracam, podvukao sam crtu sa Mate 20 PRO i to mi je sada donja granica ispod koje vise nebi isao.