12.04.2020., 20:39
|
|
|
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
Autor wifi
nista planirat ne mogu (rado bi ima takvu opciju), vec kad odu, ili pocmu odlazit, onda ce bit otom-potom... zasad nema naznaka da su ssd-ovi naceti...
nesto se bavim mislju za doma slozit low end NAS, ali caka je sto bi koristia laptop drive-ove, 4 nova st1000lm048 2.5". samo po sebi nebi bia problem, ali ovo, osim sto su laptop drive-ovi, ujedno i SMR. Sam po sebi vjerojatno se nebi odlucia na ovaj potez, ali me zaintrigirala cinjenica da synology sluzbeno podrzava ove diskove na svojim stranicama, samo uz napomenu da se ne miksaju s drugim diskovima. i onda dolazim do softverskog dijela. ici na freenas, provat s xpenology-jem, omv, rucno slozit raid5 u linuxu... cinjenica je da bi za sve sto je tamo mora imat redoviti backup, po mogucnosti slozit da se radi sam prikljucivanjem usb diska. u freenas-u nemam pojma kako to slozit, xpenology bi triba bit par klikova, omv nisam ni gleda... nisam uopce pametan zelim li potencijalno u kratko vrimena unistit 4 "dobra" diska, ali bojim se da uskoro na trzistu uopce necemo imat pmr diskove, cak je i wd potiho prebacia vecinu svojih diskova na smr. i sad, aj budi pametan sto ucinit... mozda napokon postoji neki file system koji uzima u obzir smr prirodu diskova?
|
Freenas ima integrirane komande gdje možeš raditi scrub kad hoćeš, da provjeriš u kakvom su fajlovi statusu.
Nebi trebao imati problema s tim.
Citiraj:
Autor Facelessone
Xpenology FTW 
Da su Gen8 microserveri jeftiniji ganjao bi njega, ali drže cijenu ko blesavi. Kod mene je Gen7.
|
Ganjaš onu verziju s celeronom i onda xeon unutra s alija i bok 
|