View Single Post
Staro 06.04.2020., 20:34   #1
Flegma
Premium
Moj komp

Flegma's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Ubuntu 18.04 LTS crashanje

Pozdrav svima,
imam neki glupi/specifican problem, mozda je vezan samo uz Ubuntu i njegov GNOME3, ali šta je tu je.

Daklem, konfa je:
i9 9900K, Z390 Aorus Master, RTX 2080 Ti + GTX 1660 Ti (samo za encoding ponekad je u loadu), 32Gb DDR4 3600Mhz na XMP1, 2 NVMe od 1Tb (samsung 970 i force mp600) i 2 identicna wd blacka od 4tb, 750w platinum napajanje, i blabla, mislim da dalje nije ni bitno.
CPU je overclockan na 5.0GHz na svim jezgrama, 1.305V uz LLC Turbo (zadnji BIOS je na ploci F11c) i u Win10 Pro sve radi savrseno bez ikakvih crasheva (Cinebench R20, a evo i vec 15 minuta vrtim Prim95 torture test na svim threadovima dok pisem ovaj post).
Problem nastaje kad butnem u Ubuntu 18 (njega sam poceo koristit jer mi je MBP poceo ic na zivce te si planiram uzet neki Thinkpad X1E na koji bi vrtio Ubuntu) - vecinom mi se nakon logina freeza komp, pa moram restartat i onda nekad radi normalno, a nekad zna logout napravit nakon par minuta koristenja i opet me bacit na screen za login.
Bavim se developmentom i serverima pa mi nije riješenje - koristi Win10 i za posao, kao sto ga koristis i za igranje.

E da, kad udrem defaults u BIOSu, ne crasha se, znaci nesto je povezano s overclockom, a ne znam sta uopce moze biti. Probao sam ici i na 1.325V recimo, ista stvar se dogodila u Ubuntuu, te je stavljen CPU governor na performance (maknut ondemand).

Any ideas/suggestions?