Citiraj:
Autor Bubba
Ne znam kak si dosao do 768MB; no bilo kako bilo, ako ces bas precizirati, cifra je "oko 480MB"; sitnu razliku do 512MB obicno oproste shadowing i aperture.
BTW, kako mislis da 768 nije "okrugla", pa dobijes ga s 3x256MB stickovima?
Bilo kako bilo, bas na '98ici konkretan feature (bug) u Vcache driveru se ne rijesava nikakvim posebnih hackovima ili stovec, odgovor je u M$ bazi znanja pod Q108079. To sto se isto tako disclaimaju da su ga testirali s maksimalno 40MB ili tako nesto, blah... Romanticna vremena. 
|
Nisam govorio na pamet, niti izmišljao toplu vodu. Uguglaj si "Windows 98 memory limit", i pogledaj malo po forumima što drugi pišu, govore, i kakva su njihova iskustva, pa budeš vidio

Treba imati na pameti da kad je Windows 98 izlazio, mašine su imale 32mb RAMa, eventualno 64 ili (ako si baš mogao i želio trošiti novce, 128) što nije ni približno 512, i pogotovo 1024. Moja Pentium II mašina u ono vrijeme je imala 64MB memorije, i to je bila jedna od boljih konfi, koja nas je koštala preko 15,000kn.
Nisam želio ići u detalje, ali čini se da memorijska barijera Win98 ovisi i o chipsetu same ploče ... ili barem tako ljudi govore. U svakom slučaju, većina nas koji sastavljamo retro gaming konfe, sa Windows 98 se složilo da je 256mb "zlatna" i optimalna sredina. Manje od tog i budeš gubio na performansama, dok više od 256 nema smisla, jer teško da budeš mogao toliko potrošiti, opteretiti. I to je istina ... imam hrpe Slot 1 i S370 konfi sa Windows 98, i na njima su instalirane sve igre onog vremena koje su me interesirale, od Carmageddon-a do Deus Ex i Unreal-a, i nikad nisam imao razloga nadograđivati RAM na više od 256MB. Ali sad kad sam to rekao, 512 je sasvim OK, i prihvatljivo. Nepotrebno, ali prihvatljivo.
Nažalost, ne postoji crno-bijela granica između prihvatljivog i neprihvatljivog, što znači da ako staviš previše, to ne znači da se Win98 bude odbio podignuti, već stvari budu krenule naopako, malo po malo. Što više memorije dodaješ, više grešaka budeš dobivao dok ne dosegneš onaj apsolutni max, gdje se ni Win98 ne bude mogao/želio podignuti. Opet, ova informacija dolazi od drugih korisnika koji su išli eksperimentirati, ne izmišljam. Ako nisi siguran da li bude radilo ili ne, možeš uvijek probati, stavi 512MB, pa dodaj još jednu pločicu i vidi/usporedi rezultate. Ako radi jednako stabilno kao i prije, onda nema problema. Ali ako odjednom programi počnu padati ili javljati nasumične greške, onda očito da nešto nije OK.
U stvari, problem sa RAMom je toliko poznat i često spominjan, da su pojedinci sastavili uradi-sam servisni paket za Windows 98 (
Dostupan OVDJE) koji je između ostalog riješio pitanje sa RAMom. Ne mogu ga preporučiti jer ga nisam nikad probao (i nemam namjere) ali je svakako jedna od opcija... Kad je u pitanju retro gaming, više preferiram originalnu konfiguraciju, kakva bi bila da recimo živimo u 90-im godinama. A to znači bez zakrpa i razno-raznih hackova, što uostalim može utjecati i na stabilnost samog OS.
Citiraj:
Autor Exy
evo mali update, hvala svima na savjetima.
Stavio sam 53.04 forceware i u system.ini dodao:
minfilecache=0
maxfilecache=512000
Također sam malo pronjuškao po BIOS-u pa smanjio AGP aperture size sa prevelikih 256MB na 32MB
Ne znam što je od toga svega imalo jači efekt  ali rušenja su prestala.
Upravo završio Half-Life Uplink 
|
Odlično, drago mi je da radi!
Ipak, imaj na umu da samo zato što ti recimo Half Life radi OK, ne znači da ti drugi naslovi budu radili probleme. Ali ako nemaš namjere igrati druge igre, onda nemaš brige
Moj slučaj je pak bio izrazito specifičan. Riječ je o mašini iz profila, kojeg sam šminkerski nazvao "Retro Master 2500". Athlon XP 1700, na "novijoj" Asus A7V8X-X S462 ploči koji ima dva OSa (Win 98SE, Win XP Home Edition SP1), 3 grafičke, 2 diska, 2.5 zvučne (da, baš dvije i pol zvučne

) te još nekoliko zgodnih retro dodataka. Ideja je bila da sastavim jednu mašinu koja vrti oba Windows-a, kao i sve igre u razdoblju od 1990 do 2005. Što je naravno izazov, jer jedna generacija nije nužno kompatibilna sa onom drugom. Tako da sam nakon mjeseci i mjeseci testiranja došao do "formule" gdje imam Win 98 sa Direct X8.1b podrškom (dakle, BEZ DX9), te ForceWare driverom verzije 43.45. Uz navedeno koristim 3dfx drivere za Voodoo2 (SLI), te Aureal Vortex 2 zvučnu.
Međutim, kako WinXP nije kompatibilan sa 3dfx i Aureal zvučnom, tamo sam koristio zadnju verziju nVidia ForceWare drivera za moju GF4 4200 Titanium, uz naravno DirectX 9c i on-board zvučnu (prespojenu kroz Vortex 2, jumper kabelom) što je omogućilo kompatibilnost sa svime, bez da moram prespajati hardver svaki put kad promijenim OS
Eh da, jesam li spomenuo da ta mašina ima i DOS podršku? bio je to problem za sebe... Ulazi se naravno kroz Win98, i resetira u MS-DOS mode. Ali sve je autentično, napravljeno baš kao i na starijim 4x86, 5x86 konfiguracijama iz početka 90-ih. A tu do izražaja dolazi onih "2.5" zvučne kartice, jer imam WaveBlaster MIDI ekstenziju za igranje igrica tipa Doom, Doom2, i sličnih.