View Single Post
Staro 02.04.2020., 09:30   #7404
Manuel Calavera
Premium
Moj komp

Manuel Calavera's Avatar

Datum registracije: Jul 2012
Citiraj:
Autor MadBoY Pregled postova
Skupila se dobra ekipa u Intelu, napravit ce i oni nesto. Zen 3 bi trebao imati vise od 15% rasta IPC-a u odnosu na Zen 2.
To bi baš bilo bananas

Živi bili pa vidjeli

Citiraj:
Autor Sn4k3 Pregled postova
+1, definitivno se ne ocekuju dodatne jezgre/threadovi (bar ne u desktop segmentu), no ja ipak ocekujem porast u mhz - doduse skroman. Razlog tome je ucinkovitost zen2 jezgri koja je vec dosta dobra i samim time ce i zen3 biti. Drugim rijecima, mislim da ce zbog nesto poboljsanog proizvodnog procesa AMD izabrati minimalan porast brzine u odnosu na minimalan poras ucinkovitosti, barem za desktop modele dok za mobilne moze biti druga prica. Porast u ipc-u dolazi sigurno samo je pitanje koliki ce biti. Ne bi me ni malo zacudilo da bude u rangu od ~10-tak % jer pricamo o novoj arhitekturi + optimizacijama po pitanju cache hijerarhije. Ja ocekujem min 10%, call me a dreamer
Na onoj zadnoj konferenciji što su imali ostalo je otvoreno pitanje da li će 7nm+ biti zreo do launch timea, ako ne bude ostaju na ovom 7nm

Što se tiče clocka treba "bataliti" očekivanje ikakvog porasta iz dva razloga: prvo je što su objašnjene glasine o 200mhz porasta - da se radi o inženjerskom primjeru epyca sa niskim clockovima naspram prijašnjeg epyca u sličnoj fazi razvoja, što se vrlo vjerojatno neće odraziti na visokim clockovima iznad 4ghz. Drugi je razlog što su identične rane glasine o clockovima za sva tri ryzen launcha ispale netočne tj. "backtrack" nije nikakav pa nemamo neku osnovu nadati se ičemu. Da nebi opet bilo razočaranja... AKo bude - dobro, ali ne očekujem išta.

Kad bi slučajno bilo porasta clocka i kad bi prešli na još gušći 7nm+ node možemo se lagano pripremiti na još jedan porast temperatura. Moglo bi postati toasty, možda ne kao intel , ali ipak vruće. Performanse će u svakom slučaju biti fenomenalne
Manuel Calavera je offline   Reply With Quote