Mojih par centa s discobrakes i raznim aligator i sličnim proizvođačima je bio u početku na shimano deore kočnicama dobar. Isprobao sam sve vrste, metalne, semimetal, organic, ceramic - ukratko - semimetal su bile najbolje što se tiče trošenja ali i kočenja na duge staze. Organske su imale jedinu prednost da nisu kmečale. Sintered su bile neznatno bolje od semimetal ali su mi pojele jedan set rotora u pola normalnog vremena. Kevlar su mi bile katastrofa. Savijanje backplateova je bila česta pojava.
Pojedini batchevi su osjetno varirali po snazi kočenja jedni od drugih.
Tako sam vozio semimetallic i na XT 775 i nisam se bunio. Onda je došlo vrijeme XT 785 i tu je discobrakes i aliagtoh pao u zaborav - nikako nisam mogao dobiti iste performanse kao original. Originalne pakne su se trošile osjetno brže, ali su i bile osjetno bolje.
Prelaskom na hope sve non-hope pakne su se pokazale znatno inferiornijima - sintered od hopea mi dan danas ima odlično trajanje pakni i u startu sam uvijek imao dojam da imaju više mesa (deblje su) nego discobrakes. U kombinaciji s njihovim rotorima, zaboravio sam na bilo kakve druge kombinacije jer mi jednostavno odgovara i ne svrbi me probavati nešto bolje.
Ima kočnica koje znatno bolji griz imaju, ili su mjerljivo jače - hope je za razliku od ostalih uvijek bio konstantan + svaki i najmanji šaraf se može zamijeniti u slučaju potrebe. Tu je support uvijek spreman i bez problema ustupaju dijelove.