View Single Post
Staro 08.03.2020., 12:16   #21
sakomako
Registered User

Datum registracije: May 2013
Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Kako znaš da će prvo naći baš onaj koji je spojen u recimo SATA_0? Možda će baš prvo naći NVMe, mSATA ili neki drive koji je na dodatnom kontroleru, a to opet može ovisiti o tome kako su kontroleri spojeni na PCIe sabirnici.

Ne razumijem što si htio reći. Slažem se da korisnici često ne paze na redosljed. To i je problem i poanta kada imaš više diskova, a instaliraš Windowse koji nije prvi disk u sustavu.
A da kod bootanja uđeš u BIOS i ručno odrediš sa kojeg se diska boota. To košta 5 sekundi vremena a onda nemaš ovakovih problema, osim toga meni je comp 24/7 tako da to radim samo onda kada izmjenjujem diskove u compu.

I još jedna stvar koja se meni dva puta do sada dogodila, nakon koje sam reinstalirao Windovse i od onda više nisam imao takvih problema.

Evo što mi se dva puta do sada dogodilo.

U PC imam 2 SSD i 3 HDD, OS je na SSD i sa njega se boota a ova 3 HDD su za podatke kao i video materijale koje preko LAN-a strimam na TV.

Prvi slučaj koji mi se dogodio je bilo to da sam izvadio jedan HDD od 2TB i na njegovo mjesto stavio 8 TB HDD, dakle fizički isključio PC izvadio HDD od 2TB i na njegovo mjesto stavio 8TB HDD.

Kada su se Windowsi pokrenuli umjesto 8TB HDD i dalje sam vidio HDD od 2TB koji je ležao izvađen na stolu. Dakle vidio sam Volume label od izvađenog 2TB HDD kompletne direktorije i fajlove u njima. No kada sam želio bilo koji od tih fajlova kopirati Windows je javljao da ne postoje.

Nakon toga vratim HDD od 2TB i normalno vidim na njemu sve i bez problema kopiram fajlove. Ponovnim stavljenjem 8TB HDD na mjesto ovog 2TB HDD opet vidim sadržaj HHD koji sam izvadio. Dogodilo se to da je po disku od 8TB došlo do prepisivanja kompletnog sadržaja FAT izvađenog HDD, kao i VL na disku od 8TB.

Kasnije kad sam išao pogledati ovaj 8TB HDD sa programima koji mogu povratiti sadržaj program je uspio spasiti 90% podataka sa ovog 8 TB HDD, no to je poprilično trajalo.

Ovaj puta sam mislio da sam ja nešto pogriješio.

No nakon par mjeseci dogodilo mi se potpuno isto kada sam to napravio sa drugim HDD od 8TB, sada mi je to postalo sumnjivo.

Također par puta se dogodilo u međuvremenu da su Windowsi kod boota javljali greške na nekim diskovima i sami brljali po njima.

Napravio sam format SSD i instalirao Windowse iznova i od onda već tri godine nema nikakvih problema iako sada dosta često izmjenjujem HDD u PC.

Ono što me i danas muči je to što je PC ugašen, zamijenjeni su HDD i postavljam si pitanje od kuda je WINDOWS povukao VL HDD koji je izvađen i leži nastolu, te od kuda je povukao FAT kao i njenu kopiju i prepisao to preko 8TB HDD nakon što je PC ponovo uključen jer i danas mi to ostaje misterija a što je najvažnije dogodilo se je to 2 puta u par mjeseci.

Virusa nije bilo jer je sve više puta provjereno, tako da ni danas nemam pojma zašto se je to događalo, no ponovna instalacija WIN OS je očito pomogla da se takve stvari više ne događaju.

Ako netko ima neku ideju i objašnjenje bilo bi zanimljivo čuti nešto o tome.
sakomako je offline   Reply With Quote