View Single Post
Staro 07.03.2020., 13:42   #10
kalu
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2003
Ma ja sam na novom kompu koji ima diskove 2x1 TB samsung ssd evo 970 nvme i taj toshiba 4 TB prvo instalirao windowse clean na taj 1 TB ssd nvme na kanalu m.2a.
Onda sam ga upalio i formatirao taj od 4 TB na kanalu sata 0 i sve ok.

Onda sam komp ugasio i spojio ta preostala 3 diska iz starog kompa, dakle 250 gb samsung evo 840 (na kom su bili windowsi), 500 GB WD blue i 3 TB WD RED na preostale sata kanale.
Mislim da u tom redoslijedu nista nisam fulao, jer sam instalirao windowse na cisto i pretpostavio da sad samo spojim preostale diskove kao sto sam hrpu puta prije.
E onda mi je prilikom startanja loading biosa, maticne (ne znam kako bi tocno nazvao - pise aorus i vrte se one tockice) jako dugo trajao i loadali bi se novoinstalirani windowsi sa diskovima koji su initialize ili unallocated space.

Probao sam onda i iskljuciti ostale, pa pustiti taj od 3 TB ili taj od 500 GB i nakon dugog loadinga bi se on pojavio normalno. Ok, onda sam mislio dobro, mozda on njih nesto provjerava, sad kad se pojavio ovaj od 3 TB idem spojiti sad i ovaj od 500. Spojim taj od 500 pa se opet ne vidi niti jedan.

E sad da li taj loading znaci da ga on prebacuje iz ide u ahci mode pa bi trebao samo pojedini sata kanal gdje je spojen neki od tih starih diskova prebaciti u ide?

Cudno je i sto sam taj ssd od 250 i taj hdd od 500 probao preko docking stationa spojit na usb 3.0 i isto se ne pojavljuju. Taj od 250 izbacuje cant access error a taj od 500 se pojavi kao unallocated space.

Stari diskovi nisu bili u raidu, nisu bili enkriptirani osim ako enkripcija nije nesto sto ja nisam namjestio a ide po defaultu, ne znam da li su bili MBR ili GPL ali radi se o kompu koji je star 6-7 godina.

Da li je moguce da instalacija tih novih win 10 na novom kompu nesto zajebava?

Probat cu svakako sa tim Linux Liveom prvo, ako ne onda ih spojit na novi komp pa taj unallocated space recoverat sa EasUSom ili slicno

Da li postoji firma u zagrebu kojoj mogu odnijeti ta 3 diska i koja ce mi kopirati sva tri na neki eksterni od 4TB koji im donesem? Mozda bi i to bilo najbolje

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Nemoj "čačkat" na novoj konfi.
Za početak Live linux, probaj neku noviju a "laganu" kao Puppy ili LXLE,
štos je u tome da kod Live varijante os kao takav radi sa tog cd / dvd - a (zato zna biti sporo tj. treba biti strpljiv dok nešto odradi), a imaju složeno da automatski mounta sve hdd / particije šta nađe.
Zato radi (spoji) jedan po jedan "stari" hdd, na "Intel - ove" portove.
Malo će ti biti zeznuto jer slikovnica (gui i programi) drugačije izgledaju ali bi se trebao snaći, hdd je neki sdXY.
Kad vidiš podatke onda odmah u Live điru / okruženju kopiraj na vanjski disk.
Da li istu stvar moze napraviti i Lubuntu ili hirens boot cd jer oboje vec ima na nekom cdu?
Ako su ovo dvoje gore navedeni bolji, onda skidam njih

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 08.03.2020. u 20:57. Razlog: spojeni postovi
kalu je offline   Reply With Quote