View Single Post
Staro 25.02.2020., 08:40   #1644
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,796
Citiraj:
Autor adaksinjo Pregled postova
ali u takvoj kući bih radije češće prozračivao ili koristio odvlaživač prostora, nego živio bez ikakve izolacije i plaćao veće račune da mi se snijeg s krova i oko kuće prije otopi jer to je doslovno bacanje novaca
Veci racuni su relativan pojam jer u konacnici tko ce imati veci racun u starijoj gradnji ? Ti koji ces zraciti ili ja koji necu ?
Ti koji ces morati sanirati krov jer nema topline koja bi makar svukla snjeg sa krova da popada i ne deformira ga, ti koji ces prije ili kasnije morati ako nista onda samo radi estestske prirode navlaciti novi edelpuc/fasadu preko sastrugane pljesni ili ja koji to necu morati raditi ?

Ja nisam protiv kondezacijski bojlera, vodim se samo primjerom kuce koju gledam svaki dan i slusam kuknjavu komsije koji je prije 2 godine isa skidati snjeg sa krova letvom od 4m.
Isto tako veci racuni ovise i o tome na sta se grijes, treba kucu i takvu stariju izolirati ali ne sigurno ju baciti u 8cm stiropora, 2-5cm bi bilo mozda primjerenije tek toliko da ne pusta na sve strane ali da ipak koliko toliko zadrzava toplinu.

Zivio sam 3 godine u kuci koje je zidana Gutmanovom ciglom, ta cigla ti je oko 20cm sirine umjesto 12cm klasicne i takve 2 Gutmanove po sirini u vanjskim zidovima, omazano sa obje strane naravno i vani spric fasada, takav zid je 50cm. Ljeti milina jer rijetko kada se unutra moglo zagrijati da je sparno, zimi trebalo prvih sat-dva malo jace lozenje dok se ti zidovi ne zagriju ali kasnije samo lagano odrzavanje vatre, ti zidovi doslovce toliko topline su u sebe akumulirali da si mogao na debelom minusu izraciti kucu te kad zatvoris prozore za 10min temperatura unutra ista ko prije ! Ali to se gradilo 50-tih... nije da ni onda ljudi nisu znali ili gledali kako da ustede i sta je dobro a sta nije. Stara "štokatura" na plafonu ako je sa trstikom/slamom izvedena u primjernoj debljini je bolja izolacija od betonske deke na plafonu pogotovo ako jos iznad te stokature ima 2 sloja fosni koje su obavezno isle umjesto dasaka tko je drzao zito na tavanu, hebiga... nije ti plafon ravan i atraktivan ali ni toplina bas ne bjezi.

Da imam novogradnju nebih razmisljao, naravno da bih gledao kondezacijski uzet jer bih zbilja stedio, ovako kako vec je,
treba naci neki kompromis izmedju ustede i dugorocnog troska odrzavanja starije kuce, dobri prozori vec rjesavaju bar 50% gubitka topline.


Citiraj:
Autor goran1985 Pregled postova
Živim u kući staroj cca 40 godina,
Pa to je nova kuca bokca ti, 80-tih gradjeno kada su vec temelji bili zalivani katranom i svakakvih cuda... Izoliraj ti nesto gradjeno 60-ti kao 90% moje ulice pa da vidis problema.
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote