Tema: UNIX i BSD
View Single Post
Staro 21.02.2020., 11:27   #9
Staromodan
Premium

Datum registracije: Nov 2012
Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Čisto da si olakšaš, za ove pokazne (instalacijske) svrhe možeš iskoristiti već gotove virtualne mašine (1 - 2), tak da nemaš zajebanciju s pisanjem i opisivanjem.
Hvala na savjetu. Imas pravo, u sadasnje vrijeme je vm privlacniji kada se hoce na brzinu isprobati.

Citiraj:
Autor stef Pregled postova
Unix je mrtav. Oracle je raspustio većinu developera 2017. Verzija 12 Solarisa vjerojatno nikad neće izaći. Zadnja verzija HP-UXa je podržana do 2025, i vrti se na mrtvoj platformi (Itanium). Najbolje se još drži IBM s Aix-om, no i oni su na posudjenom vremenu. Zato su uostalom kupili Red Hat.
Zanimljivo je prčkat po tome, ali budućnosti nema. (Ne daj Bože da uletiš negdje pa to moraš održavat u produkciji ).
Znam, ustvari nije jos, ali... Verzije 12 nece biti, a ubuduce ce samo micati stare stvari iz Solarisa. Prednost u usporedbi s ostalima je sto njega nije potrebno emulirati, tj. bez problema se vrti na obicnom kucnom racunalu. Sto se tice odrzavanja, hm... treba puno vremena odvojiti za ucenje dok se shvati kako sto funcionira, a tada djeluje jednostavniji od ostalih koji su na prvu laganiji za ucenje.

Citiraj:
Autor Morpheous Pregled postova
Sorry, ali moram iznijeti svoje mišljenje
Oracle je ubio Sun i ni sami vjerojatno ne znaju što su htjeli postići time. Tu si u pravu.

IBM je kupio Red hat iz drugog razloga (izvrstan odnos prema korisnicima i najbolji linux support, odlični programeri, hibridni cloud, preuzimanje dijela linux tržišta, objedinjavanje postojećih korisnika koji koriste oba OS-a pod svojim hardverom, odlično iskustvo s kontejnerima koji su novi hit u industriji nakon što je cloud postao nešto normalno), a ne da pokopaju sami sebe. Z mainframe računala su i dalje najbolje što financijska institucija može kupiti za batch jobove i ulažu masne novce u to, a Power sustavi su najbolje što će ozbiljna banka uzeti za stabilnost i performanse svojih baza te ulažu velike novce i u to. Uostalom, jasno je da je najoptimiziraniji sustav onaj koji je skupa sa hardverom razvojen in-house. Linux je ok, ali nije niti blizu stabilnosti i performansama AIX-a. Banke će primjerice koristiti linux za web servere na distribuiranim intel bladeovima, no kad imaš Power ili Z okolinu sa AIX ili ZOS operativnim sustavima te ležiš na milijardama, ne budeš držao najvrijedniju imovinu (podaci) na 10 blade sustava koji su nakrcani sa terabajtima memorije i nadati se da će sve raditi ok. Ovo pišem kao Linux i AIX admin. Linux je za igru, a AIX je za ozbiljne stvari. Isto vrijedi i za usporedbu Intel, te Power procesora.
Prije dosta vremena sam isprobavao razlicite besplatne operativne sustave u otezanim uvjetima rada (poluispravni dijelovi, iskapcanje struje, zamjena ispravnih datoteka neispravnima, itd.), pa sam pratio sto se dogadja s podacima. Dosao sam do istog zakljucka.

Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
Moje jedino iskustvo s Solarisom (i to verzija 10 iz 2005) je bilo dosta mučnih 2.5 godine Radne stanice su bile opremljene tim sustavom, administracija je bila loša i baš smo se osjećali kao da smo svi skupa zaglavili u nekoj daljoj prošlosti. Ne kažem da je to loš operativni sustav (i tako nisam ima pristupa takoreć ničemu a ne bih se ni imao vremena igrati administratora) ali rad u tim uvjetima je bio muka
Tesko je naci kvalitetnog radnika, tj. administratora, a takvi hoce da ih se i plati onoliko koliko su ulozili u svoje znanje. Koliko sam shvatio iz prepricavanja, vecinom su bili losi admini, pa je korisnicima ostalo lose iskustvo u sjecanju.

Citiraj:
Autor stef Pregled postova
IMHO, o Aix-u ćemo za 10 godina pričat kao sad o Solarisu i HP-UX-u. Istu priču pričaju i hard core Oraklaši ... pa uče Postgres jer TCO bolje izgleda, ne zato što je bolji ili ima više funkcionalnosti. Samo je dovoljno dobar (za hrpu scenarija) i manje ili ništa košta.
BTW, nije da favoriziram Linux. Nekad je standard bio VMS, pa je došao UNIX. Sad je eto Linux. Što će biti za 20 godina?
Zapravo je bolje pitanje kako će se to dogoditi i koji će biti model razvoja. Da li išta može zamijeniti open source model i postati mainstream.
VMS prebacuju na x86-64. O njemu sam cuo samo prepricavanja koja su drugima prepricavali - bili su jako zadovoljni s njim.
Sto se tice predvidjanja, mislim da nece biti razvoja kakvom se skoro svi nadaju.
Staromodan je offline   Reply With Quote