View Single Post
Staro 18.02.2020., 11:49   #4425
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Nakon 41 ciklusa i manje od 3 godine je moja Yoga 370 baterija odlučila da će se gasiti na cirka 50% danog kapaciteta.

Screenshoti su iz generiranog html-a nakon naredbe powercfg /batteryreport.

Yogica nije nikad vidjela ekstremne temperature, a bome niti bilo kakav vid ekstremnijeg korištenja - čak je i vizualno u mint stanju. Korištena je rijetko, uvijek je "skladištena" sa 60-80% napunjenosti baterije.

Lenovo vantage kaže da je status baterije dobar (zeleno).
Predviđen kapacitet od 51Wh je naravno nešto manjih 46.6Wh prikazano i kroz vantage.

Ovu pojavu sam opazio ima već skoro godine dana, manifestiralo se uvijek kao "sudden ghost discharge". Uvijek sam mislio da je to zbog toga što je laptop dugo stajao. Međutim, zadnji ciklus sam laptop koristio češće, svaki drugi-treći dan, te sam ga danas upalio s nekih 60% baterije. Na kauču sam gledao po gmapsima neke rute za godišnji i kad sam bio gotov stavio da skida win update, imao je još uvijek debelo iznad 40% stanja baterije. Ostavio sam ga na stolu, otišao po kavu i kad sam se vratio - laptop ugašen. Palim, 4% stanje napunjenosti.

Komedija od Lenovo support foruma na tu temu.

Svi driveri su uvijek bili friški i sve power management zakrpe (updatei) redovito instalirani.

Nazvao sam support: moja produljena garancija ne pokriva i bateriju - ako se dobro sjećam, razlika u cijeni kad sam kupovao je bila velika i nisam se nadao da će mi u 3 godine krepati baterija na ovaj način, pogotovo jer sam znao da laptop neću koristiti toliko često.

Pitao sam support je li moguće kupiti bateriju: službeni lenovo service je firma EET Group (eetgroup.com). Imaju online shop, baterija košta gotovo 150€.
FRU: 01AV432

Ne bih želio čajna kvalitet, ali ako se može nešto ušparat, zašto ne: gdje kupujete lenovo baterije? Preporuka i savjet dobrodošli.