Ovdje po meni pobjeđuje samo MS jer pomalo migriraju od toga da ne prodaju licence za software već pristup vlastitom ekosistemu, dok isti niti ne finaciraš direktno financijski nego dobrovoljnim davanjem, koliko god neinformirano to bilo, pristupa svojim podacima. Data is new oil i MS se naravno želi uštekati u taj stream.
Koliko ja vidim, najveći razlog slabe (svakako slabije negoli bi mogla biti) adaptacije alternativnih operativnih sustava (pritom mislim na neke oku najprihvatljivije Linux distribucije) je u tome što iz nekog čudnog razloga proizvođači glume kako ne postoji ništa u lepezi između pred instaliranog free dosa i OEM windowsa. Moje iskustvo govori da prosječni korisnik za svoje prosječne basic potrebe ne vidi razliku između Windowsa i, primjerice, Ubuntua. Ako je sposoban otvorit browser i par office dokumenta koristeći poznate ikone njemu je to OK. Za napredne par aplikacija za download (kao youtube-dl) i njihovom zadovoljstvu nema kraja. Odatle zaključujem kada bi windows free laptopi dolazili s nekim Ubuntu flavorom ili Centom ili Mintom velika većina korisnika ne bi ni znala da nisu na windowsima a kada bi i saznali ,pružali bi otpor prelasku na windowse sličan onome koji sada pružaju napuštanju windowsa.
Argumentaciju koja pokušava podržati platformu na kojoj počiva ideologija nanny OSa smatram u startu nedoraslom iz jednostavnog razloga: otežavanje ili onemogućavanje gašenja updejta toj masi korisnika ne znači ništa jer dotična masa niti ne zna gdje se ta opcija nalazi i zašto bi je uopće isključivali. Kroz godine korištenja windowsa (XP, Vista, 7) ne znam dal bih imao problem na prste jedne ruke nabrojati koliko je tih računala imalo ugašen update. Ljudi jednostavno ne znaju za te postavke (iz mog iskustva) tako da otežavanje primjene istih nema s te točke gledanja nikakvog smisla i ne mogu takvim poslovnim odlukama poslužiti kao opravdanje.
Pomama za updejtima je po meni slična pomami za antivirusnim programima. Ispada da je korištenje računala tri dana bez updejta slično riziku dijeljenja igle s olinjalim narkomanom. Isto kako ni antivirus ne garantira da možeš raditi šta te volja i ne uključiti mozak, tako niti updejti neće riješiti tvoje probleme. A kada se ovako olako primjenjuju uzrokovat će ih sigurno. Ja osobno ne koristim nikakv live antivirus preko 10 godina (od kada sam zanji put čupao kontrolu nad svojim računalom od pomanitalog "antivirusa") i imao sam ukupno dva puta neku pizdariju, oba puta mojom krivicom i oba puta zahvaljujući MS brandiranom sigurnosnom propustu u vidu autoruna na stickovima i hardovima.
Ja se ne nerviram nego jednostavno na svom osobnom računalu ne koristim windows 10. Što se tiče zarade, MSu je core zarada i tako korporativne provenijencije. Masivnu (makar pretpostavljam da je tome tako) piratizaciju kućnih korisnika su mogli odavno ugušiti, ali naravno da to nisu htjeli. I ne samo da to nisu htjeli, nego su davali alate za zaobilaženje postupka aktivacije, kao što je to npr. MS toolkit ili davnijih dana onaj OEM BIOS emulator.