Citiraj:
Autor igofanatic
|
ne pratis razgovor. kaj stvarno mislis da sam im poslo racun na 250 kn?
cifra je bila ispod 150 kn. i platio 19.50 carinske troskove.
znaci tebi se carinik moze sprdnut i otvorit paket kojem je vrijednost 15 kn, jer eto, on je tak procjenio. i onda ti posalje postom poziv za dostavljanje racuna, i onda ti to jos naplati 19.50 kn
kuzis sad o cem pricamo? o prostoru za manipulaciju.
Citiraj:
Autor igofanatic
da podijelim moj primjer oko te carine.
stiglo na poštu sa aliex el.uređaj plačen na aliex 26,32USD.
pošta/carina je tražila da dostavim dokaz o plačanju ili naručivanju. iz toga su izčitali da se platilo 26,32USD.
carina je izdala račun za platiti 25% PDV-a na tih 26,32USD. to je ispalo 44,13kn.
poštar ti donosi paket uz koji se plača sve zajedno sa "davanja za poštu".
u prilogu je slika računa gdje je pošta zaračunala podnošenje pošte na carinski pregled 37,50kn sa PDV-om. i otprema poziva-dokaz 19,50kn.
ta "davanja za poštu" iznose ukupno 57,00kn.
stvar se dodatno povečava, jer si pošta daje za pravo da će oni uplatiti tih 44,13 poreza na robu, što iznosi 5kn.
tako da rezimiramo, paket dostavljen i plačeno ukupno za sve 106,13kn.
uglavnom. u toj svoj priči, pošta je tu naj bolje zaradila, uzevši ukupno 54,50kn. znači više od države.
|
e to sam ja jos davnih dana pricao... do 150 kn - nema davanja.
151 kn - davanja, ali uz sve ostale stavke, na kraju ispada 250 kn. suludo i bezobrazno i besmisleno. takve stvari meni dignu tlak na 220.
Citiraj:
Autor mkey
Od svega toga kad vidim tih 19.50KN + dodatno 5KN dobijem ospice. Mene su jednom davnijih dana baš lijepo bili naguzili. Naplatili su mi bili 2 ili 3 puta po 5KN za te njihove "usluge" naplate/uplate. GTAIV sa game.co.uk je bio u pitanju, ja sam naivno dojavio pravu vrijednost, roknuli su mi gore PDV + 5KN, naplatu neke "usluge" + 5 KN i onda ja mislim još dodatnih 5 KN "uslugu" naplate "usluge". Dosta davno je to bilo pa sam zaboravio detalje, ali svakako vrijedna škola.
Zanimljivo je da se tih 5 KN vratilo, nije ih bilo neko vrijeme. Zabranili su im da naplaćuju onih 4.5 KN (o odšteti normalno ni govora) pa moraju negdje iščeprkat.
|
ovdje ti se radi o tome da ti je postar naplatio novce koji pripadaju carini. e onda ti postar fino naplati 5 kn postansku uplatnicu kojom ce on prebacit te novce na racun carinske ispostave. jos jedan u nizu bezobrazluka.