Pozdrav, evo mene opet sad kad treba sve skupa dokumentirat

.
Zanima me par stvari.
Switch drugog i prvog kata su povezani optikom, a za stvaranje TRUNK veze ih povežem i jednim ethernet portom, to je ok ?
Drugo, ruter u glavnoj serverskoj sobi koji mi je veza na vanjski internet (optika) je povezan optičkim kabelom u glavni SFP switch. Jel to dovoljno da bi s njim moga obavit DHCP za pojedine vlanove ili i on treba i ethernet konekciju u jedan port switcha (trunk) ?
I zadnje, ako npr imam B klasu adresa, 192.168.0.0/16, uzmem 3 bita za podmrežavanje, pa je prva podmreža 192.168.0.0, druga 192.168.32.0, pa .64.0 i tako dalje. U praksi, jel se ova prva 192.168.0.0 i zadnja 192.168.255.0 ne uzimaju uopće jer su dio adrese mreže/broadcast adrese nadređene mreže, ili se mogu koristit kao i sve ostale ?
Ili da skratim, ako posudim 3 bita za podmreže, dobijem li 6 ili 8 funkcionalnih mreža ?
Provjeravam sve ovo jer sve što i znam, znam na teoretskoj razini, a koja su stvarna ograničenja opreme i kako to u praksi izgleda niti znan, niti san ima prilike vidit. Pa da se ne zametne kakva glupost. Sori na pilani.