Jos nisam dobio odgovor btw, pa i dalje laprdamo u prazno evidentno, ali meni se cini da tu ljudi imaju problema prvenstveno sa razumijevanjem tematike, pa cu probat pojednostavit, di u zakonu pise smije li trgovac ili ne tretirati robu u povratu sa ostecenom ambalazom kao proizvod umanjene vrijednosti, odnosno di pise crno na bijelo da svi shopovi kojo imaju izvjesen cjenik umanjenja cijene povrata u slucaju odredenog stanja ambalaze to ne smiju naplatiti? Eu zakon, nas zakon, svejedno. Tko utvrduje kojem proizvodu je ambalaza sastavni dio samog proizvoda i sto proizvod je? Ako trgovac dobije ovjereni dokument proizvodaca koji kaze da je pakiranje sastavni dio njihovog proizvoda, moze li se to jednostavno pobiti? Sto konkretno znaci utvrdivanje funkcionalnosti proizvoda, jel to znaci da mogu kupiti svrdlo u bauhausu, otpakirati ga i izbusiti par rupa te ga vratiti kad utvrdim da je funkcionalno i busi rupe? Sto bi trgovac trebao sa tim, bezrezervno prihvatiti takav povrat ako je unutar 14 dana? Tu mislim da se varate, jer na trgovcu je da prihvati ili odbije povrat, a na kupcu da reagira na eventualnu odbijenicu prijavom. Ako medijator ispred inspektorata zakaze u pritisku prema trgovcu ili trgovac procjeni da je zakinut, ide sud i na svakoj je strani da dokaze svoje. Naravno da ce se vecina rjesiti na racun kupca, pa u mnogome gdje i nebi trebalo, kao sto vecinom do sada uvijek i je, ali zlocudno je pisati da zakon govori nesto sto eksplicitno nigdje ne pise i glumiti da je unutar tih 14 dana kupac sveti gral i moze raditi sa robom sto god ga volja. Takoder, napisati da manje vise svi IT shopovi u Hrvata posluju jako dobro je suludo nakon sto je hrpa malenih pa i onih vecih kroz godine propala.
I ne, nisam najebao zbog tog zakona, nisam u informatici niti me taj zakon ikako kaci ili ostecuje, jesam proizvodac/trgovac ali grupe proizvoda koja se radi po specifikaciji kupca pa me zakon lijepo opisao i zastitio.
Edit: U Ivanovom primjeru opet fali informacija sto i tko, te kako utvrduje detalje u slucaju takvog povrata. Trgovac, naravno. Kupac moze u slucaju odbijenice samo tuzit, zakon ga tu eksplicitno NE STITI, niti ce netko od nadleznih izaci van i rec trgovcu suti i uzmi auto natrag. I opet, radi se o promo akcijama trgovaca za koje propisuju svoje uvijete, nide veze sa zakonom o kojem pricamo.