Znam da je optika limitirana na običan dd i dts. Inače trenutno slušam preko optike u stereo dac, tv downmixa u pcm i nikad u dvije godine nije zaštekalo s nijednim formatom. Stotine i tisuće fileova. I to znam da su odabrani 7.1 streamovi, jer mogu birati koji ću i obično se ne zamaram s tim, pustim da ide defaultni. Ponekad ih ima i po 5, 6 na najjačim fileovima od 60 do 80gb, svi rade. Sad, surround nemam kod sebe i vezu preko hdmi arc nisam nikad testirao, tu možda ima neki hdcp ili kakve već zaštite...
Ja imam sony 55xe9005, a roditelji 55xf8096, dakle identičan chipset i OS. Pustio sam 5-6 različitih fileova kod njih i sve gdje je bio dd i dts 5.1 stream je uredno radilo. Napredniji streamovi poput eac3, truehd i slično nisu, ali nisu niti trebali jer ih niti optika niti receiver ne podržavaju. No, nije bila tišina nego šum ili krckanje, što pripisujem ovih razlozima gore (jedna dts 7.1 traka je čak radila uredno, i mene je iznenadilo). Tako da se nadam da će tih iznenađenja biti što manje
Na centralnom zvučniku neću štedjeti jer on mora biti odličan, znam koliko ide preko njega. Recimo, vidim da postoji Klipsch od 2,5k kn koji bi mi visinom bio idealan, no ne znam da li vrijedi tih novaca. No nećkam se oko stražnjih. U hd multimediji su i neki Edifieri na akciji pa bi za iste novce mogao uzeti 4 Edifiera umjesto 2 Elaca. Malo je Frankenstein rješenje, ali za efekte kiše i malo glazbe koja ide u stražnje ne bi smjela biti velika razlika. Frontovi će ionako biti različiti zvučnici od centralnog, to se ne može izvesti drugačije. Valjda će automatski setup odraditi svoje, a ako ne, vidim da postoji opcija +/- 12db za ručno podešavanje. Frontovi imaju i svoj amp, pa imam kontrolu volumena i na njima.