View Single Post
Staro 21.12.2019., 13:03   #2229
T}{OR
DBS
Moj komp

T}{OR's Avatar

Datum registracije: Nov 2010
I ja radim dosta u CAD-u, pa sam si za job uzeo Ducky TKL verziju. A sve ove modifier tipke ESC, TAB, SHIFT, CTRL, ALT i slično koristim na 3D mišu koji ih ima izdvojene upravo iz tog razloga - a gore ti daje mogućnost spremanja macro 12 naredbi prema profilima za svaki software:

Citiraj:
Autor T}{OR Pregled postova

Sent from my OP6
Uz to, Ducky ima uvjerljivo najbolji i najkompliciraniji software integriran na samu tipkovnicu za slaganje macro-a pa ti ne treba nikakva instalacija i sve se uvijek sprema na nju. Mana je što su teško dobavljive kod nas: američki distributer mechanicalkeyboards.com ne dostavlja u HR, a EU distributor candykeys.com ih ima na lageru svaka 2 mjeseca.

Zato sam zamolio frenda iz Češke da mi pomogne, pa preko njega naručio u HR. To je na kraju izašlo osjetno više radi duple poštarine ali tako je kako je.

---

MX Brown i slične taktilne verzije switcheva (Gateron, Kalih i drugi) su sve na isti kalup. Spadaju u lakše switcheve i sa vrlo malim osjećajem taktilnosti. Ako ti MX Brown ne odgovara, kod MX onda imaš dvije opcije - ili pronaći rijetko dostupan MX Clear, koji ima puno jaču oprugu od MX Brown ili uzeti "clicky" switch MX Blue (ili pak njegovu težu verziju MX Green koja je isto rijetko dostupna).

Kod MX switcheva nema srednje jačine opruge, i taktilnost je dosta slaba dok se ne navikneš. S obzirom na ovo što pišeš, moja preporuka opet ide na MX Blue.

Zato tu dolaze ZealPC switchevi: https://zealpc.net/collections/switches

... koji se smatraju jednima od najboljih taktilnih switcheva koji se masovno proizvode. No, skupi su ko sam vrag. Prije same poštarine i carine, jedan komad je 1$. Ali ekipa se kune u njih da su jednostavno miljama ispred MX i klonova. Po onome što čitam, vjerujem im.

Pokrivaju glavne mane MX taktilnih:
  • nema praznog hoda (pred-aktivacije) prije same taktilnosti koja je kod MX negdje na pola (2/4mm)
  • taktilnost je jako izražena
  • jačina opruge je negdje između MX Brown i MX Clear

Jedna od recenzija:

Reddit recenzija:

https://www.reddit.com/r/MechanicalK...lio_v2_review/

Gdje i kako naći Zealio V2 switcheve? 3 su načina:
  1. custom build tipkovnica iliti uradi sam
  2. Hot-swappable switch tipkovnica (Massdrop SHIFT/CTRL/ALT ili GloriousPC GMMK)
  3. gotove tipkovnice: Varmilo ili WASD

Varmilo ima dosta konfuznu stranicu, slažem se. Alternativa ti je WASD Keyboards: https://www.wasdkeyboards.com/

... koji su na glasu kao dosta skupi, ali su iz EU i nude Zeal V2 67g kao dodatnu opciju.

---

Vezano uz layout, i meni je taj sa velikim ENTER i dva duga SHIFT-a naj idealniji. No nisam još vidio jednu mehaničku koja to nudi. Zato preferiram ANSI jer se na mali ENTER mogu naviknuti, ali na mali desni SHIFT nikako.

Wireless ćeš lakše naći ali i to je dosta uzak izbor. Relativno nova fora su odvojivi kablovi, i kablovi koje možeš voditi kroz utor ispod tipkovnice sa strane da ti ne smetaju (kao ova moja Ducky).

Za firme koje graviraju slova su tu drugi pisali i davali preporuke. Ja s time nemam iskustva, neka ti netko drugi odgovori tko je to radio.

YT playliste: IL-2 Sturmovik: Great Battles | Duxford Flying Legends

Zadnje izmijenjeno od: T}{OR. 21.12.2019. u 16:02.
T}{OR je offline   Reply With Quote