Najprije hvala svoj trojici na odgovorima.
Citiraj:
Autor Mommistake
Tako je.
Imaš jedan router (vjerojatno), koji će ti biti gateway (izlaz na internet).
U njega spajaš switcheve (ili eventualno jedan switch, pa u njega drugi). Ako su samo 2 switcha u pitanju, najbolje oba odvojeno u router i to je to. Možeš ti staviti switch i u urede, ali to je manje efikasno/sigurno. Ako ti krepa ovaj prvi switch, krepava sve iza njega.
|
Hvala na potvrdi, dobro je za moral da znan da san bar nešto pogodia
Citiraj:
Autor Mommistake
Svaki kat (najbolja opcija), svoj switch, svoj patch panel (ili više njih) i internlo/lokalno kabliranje.
|
E sad, to me i zanima, ovo boldano. Znači ako i za drugi kat imam patch panel i switch - kako točno onda da njih spustim dolje do gatewaya ? Jasno mi je ako svaki priključak na drugom katu spuštam na patch panel na prvi kat, al ako imam zasebni patch panel i switch na drugom katu, kako onda iz njih do prvog kata i gatewaya ? Običnom priključnicom u koju ide switch drugog kata, a koja završava u patch panelu prvog kata ?
Citiraj:
Autor Mommistake
Svako računalo za svoju utičnicu, utičnica na Patch panel, patch panel na switch.
|
Znači mogu direktno iz kompa na utičnicu, bez nekog rutera između ? Šta mi to znači za Wifi ako želim bude ok signal kroz cijelu zgradu ( cca 30x30m) ? Npr. u pojedinoj prostoriji ako mi ostane slobodna utičnica, mogu tu dovest "goli" ruter čisto da mi obnavlja signal i ne radi ništa drugo ?
Citiraj:
Autor Alister
a gdje su ti još printeri ili telefoni 
svaka utičnica na patch panel, ako imaš još hrpu switcheva po uredima budeš imao samo problema kada nešto zašteka.
Moraš staviti i rezervu mrežnih utičnica, obično ti ide 2-3 utičnice po radnom mjestu, dodatno ako imaš neku kopiraonu ili neko mjesto za kopirke
|
Da, čak sam vodio računa o tome da imam po prostoriji minimum 2 priključka, al san telefone zaboravia

. Ništa onda od switcheva po prostorijama, štedit ću na kompjuterima radije, da ne završin s pet 48portnih panela
Citiraj:
Autor Mommistake
VLANOVI ako su potrebni definiraju se na routeru, propuštaju na switchu.
|
Ovo će mi u kasnijoj fazi bit jako korisno jer će trebat podijelit na VLANOVE

.