View Single Post
Staro 16.12.2019., 14:17   #1
tibia22
Registered User
Moj komp

Datum registracije: May 2011
Izrada mreže

Pozdrav.

Imam zadatak samo teoretski izraditi mrežu za nekakvu poslovnu zgradu od dva kata, pa otvaram novu temu jer nisam uspio razjasniti sam sebi pojedine nejasnoće čitajući stickye i druge otvorene teme. Pa ako nije problem kratko odgovoriti onome tko zna.

Dakle, shvatio sam onaj dio sa patch panelom i switchom u serverskoj sobi, gdje mi sve ulazi u patch panel, prespaja se svaki ulaz panela u switch, i onda na jedan port switcha se priključi ruter/usmjernik za internet koji je povezan na javnu mrežu (ispravite me ako griješim). E sad, ako imam 20 računala u prostoriji, jel baš moram imat dvadeset priključaka/utičnica od kojih svaki završava u patch panelu, ili mogu imat npr. samo dvi priključnice, u prostoriji switch, na switch spojim 20 računala i onda s jednim kabelom switch spojim direktno na priključnicu. Valjda sam jasno opisao, al pitanje je u suštini - mogu li switch u prostoriji direktno spojiti na jednu priključnicu u prostoriji koja, naravno, vodi do kraja patch panela u serverskoj sobi ?

Druga stvar koja me zanima, kako zgrada ima 2 kata, onda i na drugom katu imam serversku sobu sa panelom i switchom, te na isti način povezujem kat kao i dolje. A na prvom katu mi je "glavna" serverska soba koja uz panel i switch ima i router/usmjernik za izlaz na internet. Kako spustit switch s drugog kata, na prvi kat da bude povezan na taj usmjernik za internet ? Jel moguće imat priključnicu u serverskoj sobi na drugom katu, koja vodi do patch panela na prvom katu (glavna serverska soba), pa u tu priključnicu spojim switch drugog kata da mi ide u patch panel na prvi kat, i onda se standardno i ta veza na patch panelu na prvom katu terminira u switchu koji je povezan na ruter za internet ? Ili mi pak na drugom katu u sobi isto treba neki ruter kojem je jedan port u switchu i koji se povezuje na priključnicu koja vodi do serverske sobe na prvom katu ? Ili ima neka skroz treća opcija koju ja nisam uspia složit u glavi .

Malo je kobasica od upisa, i ispričavam se i na otvaranju teme, al predmet je prljava u detalje teorija, čak i nepotrebna za ovakvo nešto, a konkretnog i praktičnog znanja malo do nimalo, pa pitam ovakve gluposti i osnove.
tibia22 je offline   Reply With Quote