Pozdrav.
Imam zadatak samo teoretski izraditi mrežu za nekakvu poslovnu zgradu od dva kata, pa otvaram novu temu jer nisam uspio razjasniti sam sebi pojedine nejasnoće čitajući stickye i druge otvorene teme. Pa ako nije problem kratko odgovoriti onome tko zna.
Dakle, shvatio sam onaj dio sa patch panelom i switchom u serverskoj sobi, gdje mi sve ulazi u patch panel, prespaja se svaki ulaz panela u switch, i onda na jedan port switcha se priključi ruter/usmjernik za internet koji je povezan na javnu mrežu (ispravite me ako griješim). E sad, ako imam 20 računala u prostoriji, jel baš moram imat dvadeset priključaka/utičnica od kojih svaki završava u patch panelu, ili mogu imat npr. samo dvi priključnice, u prostoriji switch, na switch spojim 20 računala i onda s jednim kabelom switch spojim direktno na priključnicu. Valjda sam jasno opisao, al pitanje je u suštini - mogu li switch u prostoriji direktno spojiti na jednu priključnicu u prostoriji koja, naravno, vodi do kraja patch panela u serverskoj sobi ?
Druga stvar koja me zanima, kako zgrada ima 2 kata, onda i na drugom katu imam serversku sobu sa panelom i switchom, te na isti način povezujem kat kao i dolje. A na prvom katu mi je "glavna" serverska soba koja uz panel i switch ima i router/usmjernik za izlaz na internet. Kako spustit switch s drugog kata, na prvi kat da bude povezan na taj usmjernik za internet ? Jel moguće imat priključnicu u serverskoj sobi na drugom katu, koja vodi do patch panela na prvom katu (glavna serverska soba), pa u tu priključnicu spojim switch drugog kata da mi ide u patch panel na prvi kat, i onda se standardno i ta veza na patch panelu na prvom katu terminira u switchu koji je povezan na ruter za internet ? Ili mi pak na drugom katu u sobi isto treba neki ruter kojem je jedan port u switchu i koji se povezuje na priključnicu koja vodi do serverske sobe na prvom katu ? Ili ima neka skroz treća opcija koju ja nisam uspia složit u glavi

.
Malo je kobasica od upisa, i ispričavam se i na otvaranju teme, al predmet je prljava u detalje teorija, čak i nepotrebna za ovakvo nešto, a konkretnog i praktičnog znanja malo do nimalo, pa pitam ovakve gluposti i osnove.