Citiraj:
Autor Old Iggy
Nije na državi samo da donese zakon već da regulira tržište.
Možeš ti donijeti zakon i da minimalna plaća mora biti 10kkn pa se onda bori s nezaposlenima.
Ne stvara svaki biznis zadovoljavajuću dobit, ako nemaš kompletnu kontrolu nad istim još je i gore.
Nije, dapače.
|
Reci ti meni kod kojeg telekoma primaš plaću?
Imao sam sličan slučaj sa zaposlenicima THT kada sam ih kritizirao da bespotrebno stvaraju probleme konkurenciji koja je tada dolazila. Kasnije su mi se sindikalci THT ispričavali. A ja sam im samo postavio jednostavno pitanje a to je što će biti kada 15000 zaposlenika se smanji na razuman broj, gdje će se ti ljudi zaposliti ako ovako rade prema konkurenciji. Nakon dvije godine imao sam prilike razgovarati sa nekoliko bivših djelatnika THT koji su ostali bez posla i koji su u fušu radili poslove koje su radili i prije, ali stalnog zaposlenja nisu našli.
Ista stvar je i sada sa ovim podržavanjem ovakve ucjenjivačke politike telekoma prema državi.
Ja sam uvijek na strani potrošača i na tome radim već više od 20 godina, tako da me politika uopće ne zanima.
A za kraj citirat ću samo dvije odluke HAKOMA koje govore sasvim suprotno od onoga što današnji teleoperateri rade.
1. Operator je u obvezi otkloniti kvar na pretplatničkoj opremi koja se nalazi u najmu korisnika, odnosno koja je ustupljena korisniku, u roku od pet dana od prijave kvara, a u roku od najviše tri dana korisnika obavijestiti o vremenu i načinu otklona kvara. Ukoliko operator ne otkloni kvar u navedenom roku, korisnik ima pravo na raskid ugovora bez plaćanja naknade zbog prijevremenog raskida ugovora, osim ukoliko je kašnjenje u otklonu kvara uzrokovano krivnjom korisnika ili višom silom.
2. U slučaju kvara pretplatničke linije ili opreme
operator je obvezan ponuditi korisniku umanjenje naknade ili obeštečenje s datumom izdavanja računa te je korisnik obvezan u roku od sedam dana obavijestiti operatora o odabiru. Operator je obvezan provesti odabir korisnika u sljedećem mjesečnom obračunskom razdoblju.
Ja naročito ovo pod rb.2 još nisam doživio niti vidio, a u općim uvjetima svi operatori traže da se svi korisnici moraju u petnaest dana žaliti na iznos dostavljenog im računa jer u protivnom smatraju da je korisnik prihvatio račun.
Dakle praksa je potpuno suprotna od zakona kao i opći uvjeti koji nisu u skladu sa zakonom. Dakle za ovo ne moram biti član niti jedne političke stranke, već uduruge za zaštitu potrošača i stalno inzistirati kod zakonodavca na donošenju još strožijih propisa koji će telekom kompanije napokon početi financijski boljeti odnosno udarati po novčaniku.
Eto ja želim telekom kompanijama sve najbolje ali i tražim da posluju po zakonu, a kojeg se očito ne drže kada korisnicima ispostavljaju račune na puni iznos i to za mjesec u kojem nisu pružili uslugu u 100% iznosu, a onda ako se korisnik ne žali na to u roku od 15 dana smatraju da imaju pravo uzeti iznos koji su ispostavile iako su trebale same smanjiti iznos računa bez da se korisnik mora na to žaliti. Korisnik bi se trebao po zakonu žaliti samo onda ako iznos tog umanjenja računa nije ispravan. Koja telekom kompanija radi onako kako je propisano? A ne očekuj od prosječnog korisnika da će se ići žaliti za 20 kuna smanjenja računa i na to računaju sve telekom kompanije. Imam toga još poprilično što sam doživio u praksi kao član drugostupanjske komisije za žalbe potrošača kao predstavnik potrošača u jednoj telekom kompaniji. Mogu samo reći da sam skoro 90% rješenja službenika kompanije iz prvog stupnja bez problema oborio na ovoj komisiji iako je bio omjer 1:3 odnosno jedna predstavnik potorošača i 3 predstavnika kompanije. Jer sam svaki slučaj pročitao, proučio a ponekad i telefonski kontaktirao žalitelja pa sam argumentima pokazao da prigovore na prvom stupnju rade nestručno i površno i da im sami zaposlenici ne poznaju zakone i propise ili možda ne žele poznavati jer natežu vodu na mlin kompanije.
Tako da me čudi da sve što sam ovdje do sada iznio uvijek pobijaš i stojiš na strani telekom kompanija, s druge strane ja sam uvijek na strani slabijeg a to su korisnici usluga telekom kompanija.
Naravno da treba biti realan i shvatiti što je biznis i profit ali po meni uvijek samo na fer način, a to očito nije ovako kako naše telekom kompanije rade a pogotovo ucjenjivanje države i traženje monopola nad izgrađenim kapacitetima i odnos da je to samo njihovo a ne shvaćaju da je naša dobra volja da smo im dali koncesije i neke uvjete uz to koje one nisu ispunile.
Zato sam za onu moju citirianu rečenicu da uđe sada kod izmjena zakona kako bi malo uveli reda u RH i spustili pomenute kompanije na zemlju da shvate da iznad njih postoji država i svi mi njeni građani i da si ne dozvoljavamo ucjenjivačku politiku.
A ti možeš i dalje braniti neobranjivo.