Citiraj:
Autor calypso
Evo tebi jedan prijedlog, vrhunski, platit ces mi kad dodjes do para ----- osnuj politicku stranku i izbori se za prava svih milenijalaca na brzi pristup internetu da bi mogli... ne znam sta, buljit u mobitele po cijeli dan...
FYI - zakoni su pisani za one koji ih pisu, sigurno nisu pisani za narod...  Eto ti jos jedna stvar koju bi mogao promijeniti svojim novopecenim politickim angazmanom...
Inace, cini mi se da ne shvacas sto znaci sirokopojasni internet... Vidis, mi koji smo dosli iz doba 1200bps i 2400bps modema, sve ovo danas vidimo kao znanstvenu fantastiku u odnosu na doba kada smo brljali po BBSovima i ranim internet servisima prije nego sto je nastao web... Dakle, 1Mbps bi se vec mogao smatrati sirokopojasnim internetom koji je dovoljno brz za nekakvo relativno sporo surfanje i citanje mejlova i u pravilu visemanje sve sto ljudima treba... Sve iznad toga je premija...
|
Sine Brute imao sam ZX Spectrum a onda sam već studirao, tako da me ne trebaš podsjećati na no što sam prošao. Ne treba mi politička stranka postoje i udruge za potrošače.
A što se tiče cijene optike bivša JNA je vukla optiku još davne 80' i to u Međimurju od karaule do kuće u kojoj je stanovao komadant karaule i bilo je povezano na optiku bivše JNA. Kuća oficira JNA je bila u Donjoj Dubravi par kuća dalje od kuće mojeg rođaka. Primjeti samo koju sam godinu naveo bolje reći desetljeće i o čemu mi onda danas uopće trebamo pričati i natezati se o isplativosti ROI i ostalim stvarima. U međuvremenu cijene su višestruko pale samih uređaja i cijelog sistema.
Meni je dovoljan dokaz dolazak Amis optike prije 10 godina i usluga koje je ponudio na toj optici i po kojoj cijeni, dalje ne želim slušati kuknjavu teleoperatera i jadikovke oko malog profita, a na Roamingu su u odnosu na stvarne troškove iimali maržu od 5000% na kojoj im zavide i dileri droge i oružja.
I nakon odluke EU o Roamingu i dalje im na profitu zavide dileri oružja i droge.
Ima još jedna smiješna stvar na koju su nas navikli a to je naplata po sekundi ili jedinici vremena korištenje neke usluge u telefoniji. Cijeli sistem je stalno u pogonu i to je fiksni trošak. To dali se sistem koristi ili ne koristi ne mijenja fiksni trošak, tako da flat usluga telefoniranja bi trebala biti sasvim normalna stvar. Naravno da se sistem dimenzionira na neko opterečenje i to im je u stvari dobra ušteda jer nikada ne moraju izgraditi kapacitete na maksimalno moguće opterečenje. Ista stvar je i sa pristupom internetu, sistem je stalno u pogonu i vrtjeli se bitovi ili ne trošak je isti. Sistem je dimenzioniran uvijek na manje od maksimalno mogućeg opterećenja jer nikada svi korisnici nisu u isto vrijeme na sistemu aktivni, što im je također ušteda. Naplata po prometu na internetu je također ekstra profit jer sistem radi korištenja nema veće troškove od onog kada se ne koristi jer je to čisti fiksni trošak i otuda FLAT tarifa. Naravno zbog uvijek manje dimenzioniranih kapaciteta uvodi se pojam racionalnog pristupa korištenju a i uvode se neka ograničenja. No definitvno korištenje telefonije ili interneta ne stvara neke ekstra troškove na samoj mreži i osnovna mjesečna nadoknada u startu pokriva sve troškove, a naplata po jedinici vremena ili volumenu kao što to neki imaju za internet je čisti ektra profit.