Citiraj:
Autor Exomaniac
Ovo prvo što si napisao je totalna glupost, stavljam malog u košnicu da nije tako nego si ti nešto krivo shvatio. Pa jedan A1 ormarić je dosta za nekoliko zgrada, u njemu se nalazi nekoliko nodeova i svaki je dosta za 2 manje zgrade s po dvadesetak stanova. Ako negdje u kvartu vidiš ormarić 2x1x0.4 s trokutastim krovom, to je ormarić od A1. Ovo sve drugo su razvodni ormarići koji nemaju nikakve veze s pretvaranjem, niti do njih dolazi A1 optika.
Kabelski internet je zastario onoliko koliko i standard, a s obzirom da se radi i na novim standardima za budućnost, kabel se neće tako skoro maknuti iz infrastrukture. Pola njemačke je na kabelskom internetu i nitko se ne žali. Kvragu, pa hrpa mojih frendova je na A1/B.net i nitko se nikad ne žali na brzinu, ping ili nešto drugo, svi imaju više manje rock solid brzinu. Kabelski internet postoji već 20 godina, i postojat će još barem 20. Jedino što se mijenjaju su routeri i A1 je svim korisnicima koji imaju ugovorene nove pakete zamijenio routere i dao odgovarajuće.
E vidiš, to pravilo za korištenje je postojalo i znaš zašto je ukinuto? Jer nitko nije htio graditi infrastrukturu s takvim pravilom. Ako HT gradi infrastrukturu, onda oni očekuju da mogu prodavati svoje pakete s kojima imaju dobar profit, a ne da moraju drugim operaterima iznajmljivati za 20, 30 kuna mjesečno. Ista perspektiva je i iz A1. Pa nisu firme lude da izgrade infrastrukturu i onda da je drugi koriste i prodaju svoje usluge.
Ne znam kako smo sad došli do rasprave o cijeni paketa na optici, to nema nikakve veze s ovime. A1 već ima izgrađenu koaksijalnu infrastrukturu, koja je i više nego dovoljna za konkurenciju s optikom, preko kabela mogu bez problema puštati i 200, 300 megabita pakete.
To što ti sve zamišljaš su nekakvi idealizmi koji realno nisu mogući u stvarnome svijetu. Mislim, da te tvrtke imaju želju uskočiti i zaraditi, zašto se one ne trgaju za to? Zašto one ne nagovaraju suvlasnike da potpišu pa da im oni ponude svoje super jeftine usluge i preuzmu instalacije koje je napravio Amis?
Ne znam zašto tebe sad toliko muči što bi te prebacili na kabel, pa tamo bi dobio i još bolje brzine, sad imaš download 100, a u paketu za bagatelu nude 150 megabita. Mene stvarno ne zanima daljanja rasprava, radi što si planirao pa nam javi koliko će operatera doći.
|
Ako misliš na ormarić ispred zgrade to je točno. A za cijelu ulicu postoji jedan malo poveći ormarič na koji su ovi spojeni. No isto tako u zgradi na svakom drugom katu postoji ormarić i u njega trpaju filtere u odnosu na one pakete koje je korisnik ugovrio i u njemu se blokira za svakog korisnika ono što nema u ugovoru. Do tog ormarića ide optika a od njega koaksijalac do stana.
Što se tiče brzine bolje je 100/100 nego 150/20, svakome tko koristi internet intezivno zna i zašto. Premali je to upload da bi sve radilo onako kako treba biti. Prije nego sam prešao na Amis bio sam na kablu od DCM odnosno Bneta i znam da je to bilo njesra, brzina je varirala tokom dana ovisno o broju korisnika na koaksijalcu. Nisam već preko deset godina na kablu i ne želim ponovo otkrivati toplu vodu. Kako je danas neznam, ali imam iskustvo mojih susjeda, pogotovo jednog koji ima samo TV uslugu. Osam prekida u dvije godine koji su trajali u prosjeku od 5 do 7 dana. Servis je totalna koma jer nakon popravka serviser ode i onda za dva dana zove ponovo e to mi ne treba.
Na optici sam imao totalni mrak 15 dana i to samo zato što su daljinski čačkali po ruteru i zaključali ga i ostavili me bez kompletne usluge 3u1 i obećavali svaki dan da će doći serviser a to se popelo na kraju na 15 dana. S bivšm Amisom takve stvari se rješavalo unutar dva sata. Nazvao servis, uzeo ruter, sjeo u automobil i za 5 minuta bio u Buzinu gdje su mi zamjenili ruter, došao doma i priključio i sve je opet bilo uredu, a od kada je to preuzeo VIP obećavali svaki dan dolazak servisera i na kraju je to postalo pola mjeseca bez kompletne usluge. Naravno račun je poslan na puni iznos.
I na kraju kažeš na kablu može do 300, a meni reko instalater koji je uvađao optiku u zgradu i stan da na optici može i preko 1000 i to simetrično ako treba i rekao je da su to i provjerili sa svojom opremom, naravno prije skoro 10 godina 100/100 se moglo samo sanjati, ali je Amis to normalno nudio po razumnoj cijeni u to vrijeme. Dakle ako će kabel napredovati s novim tehničkim rješenjima što tek možemo onda očekivati na čistoj optici? Ovako cijedi do maksimuma postojeću ali ipak staru tehnologiju, kao što HT cijedi bakrenu infrastrukturu kojoj je do sada i dušu izvadio.
Umjesto da država uzme stvar u svoje ruke i napravi ono što treba napraviti, jer kvalitetna telekomunikacijska infrastruktura je osnova za napredak cijelog društva mi se igramo sa telekomima i stalno mijenjamo zakone.
Kako smo mogli napraviti autoceste kada smo se na to odlučili, a vidimo da to isto tako ide i u susjednoj nam državi na istoku. Sve se može kada se hoće, no prevelik je utjecaj lobija u našoj politici da bi se pomaknuli s mrtve toče. Od kada je došla njemačka kompanija u RH a to je već poprilično jedini napredak koji su napravili je bilo svođenje broja zaposlenih na neku razumnu mjeru, sve ostalo je samo izvlačenje novca iz postojeće kompanije uz vrlo mali pomak u novim tehnologijama, a to najbolje znaju oni korisnici na selu koji i danas imaju do 10 Mbp/s ugovoreno, a realno toliko da nisi u stanju strimati običan SD film sa interneta, a o Netflixu i ostalim stvarima mogu samo sanjati.