View Single Post
Staro 19.11.2019., 00:16   #6298
sakomako
Registered User

Datum registracije: May 2013
Citiraj:
Autor Exomaniac Pregled postova
Ovo prvo što si napisao je totalna glupost, stavljam malog u košnicu da nije tako nego si ti nešto krivo shvatio. Pa jedan A1 ormarić je dosta za nekoliko zgrada, u njemu se nalazi nekoliko nodeova i svaki je dosta za 2 manje zgrade s po dvadesetak stanova. Ako negdje u kvartu vidiš ormarić 2x1x0.4 s trokutastim krovom, to je ormarić od A1. Ovo sve drugo su razvodni ormarići koji nemaju nikakve veze s pretvaranjem, niti do njih dolazi A1 optika.

Kabelski internet je zastario onoliko koliko i standard, a s obzirom da se radi i na novim standardima za budućnost, kabel se neće tako skoro maknuti iz infrastrukture. Pola njemačke je na kabelskom internetu i nitko se ne žali. Kvragu, pa hrpa mojih frendova je na A1/B.net i nitko se nikad ne žali na brzinu, ping ili nešto drugo, svi imaju više manje rock solid brzinu. Kabelski internet postoji već 20 godina, i postojat će još barem 20. Jedino što se mijenjaju su routeri i A1 je svim korisnicima koji imaju ugovorene nove pakete zamijenio routere i dao odgovarajuće.

E vidiš, to pravilo za korištenje je postojalo i znaš zašto je ukinuto? Jer nitko nije htio graditi infrastrukturu s takvim pravilom. Ako HT gradi infrastrukturu, onda oni očekuju da mogu prodavati svoje pakete s kojima imaju dobar profit, a ne da moraju drugim operaterima iznajmljivati za 20, 30 kuna mjesečno. Ista perspektiva je i iz A1. Pa nisu firme lude da izgrade infrastrukturu i onda da je drugi koriste i prodaju svoje usluge.

Ne znam kako smo sad došli do rasprave o cijeni paketa na optici, to nema nikakve veze s ovime. A1 već ima izgrađenu koaksijalnu infrastrukturu, koja je i više nego dovoljna za konkurenciju s optikom, preko kabela mogu bez problema puštati i 200, 300 megabita pakete.

To što ti sve zamišljaš su nekakvi idealizmi koji realno nisu mogući u stvarnome svijetu. Mislim, da te tvrtke imaju želju uskočiti i zaraditi, zašto se one ne trgaju za to? Zašto one ne nagovaraju suvlasnike da potpišu pa da im oni ponude svoje super jeftine usluge i preuzmu instalacije koje je napravio Amis?

Ne znam zašto tebe sad toliko muči što bi te prebacili na kabel, pa tamo bi dobio i još bolje brzine, sad imaš download 100, a u paketu za bagatelu nude 150 megabita. Mene stvarno ne zanima daljanja rasprava, radi što si planirao pa nam javi koliko će operatera doći.

Ako misliš na ormarić ispred zgrade to je točno. A za cijelu ulicu postoji jedan malo poveći ormarič na koji su ovi spojeni. No isto tako u zgradi na svakom drugom katu postoji ormarić i u njega trpaju filtere u odnosu na one pakete koje je korisnik ugovrio i u njemu se blokira za svakog korisnika ono što nema u ugovoru. Do tog ormarića ide optika a od njega koaksijalac do stana.

Što se tiče brzine bolje je 100/100 nego 150/20, svakome tko koristi internet intezivno zna i zašto. Premali je to upload da bi sve radilo onako kako treba biti. Prije nego sam prešao na Amis bio sam na kablu od DCM odnosno Bneta i znam da je to bilo njesra, brzina je varirala tokom dana ovisno o broju korisnika na koaksijalcu. Nisam već preko deset godina na kablu i ne želim ponovo otkrivati toplu vodu. Kako je danas neznam, ali imam iskustvo mojih susjeda, pogotovo jednog koji ima samo TV uslugu. Osam prekida u dvije godine koji su trajali u prosjeku od 5 do 7 dana. Servis je totalna koma jer nakon popravka serviser ode i onda za dva dana zove ponovo e to mi ne treba.

Na optici sam imao totalni mrak 15 dana i to samo zato što su daljinski čačkali po ruteru i zaključali ga i ostavili me bez kompletne usluge 3u1 i obećavali svaki dan da će doći serviser a to se popelo na kraju na 15 dana. S bivšm Amisom takve stvari se rješavalo unutar dva sata. Nazvao servis, uzeo ruter, sjeo u automobil i za 5 minuta bio u Buzinu gdje su mi zamjenili ruter, došao doma i priključio i sve je opet bilo uredu, a od kada je to preuzeo VIP obećavali svaki dan dolazak servisera i na kraju je to postalo pola mjeseca bez kompletne usluge. Naravno račun je poslan na puni iznos.

I na kraju kažeš na kablu može do 300, a meni reko instalater koji je uvađao optiku u zgradu i stan da na optici može i preko 1000 i to simetrično ako treba i rekao je da su to i provjerili sa svojom opremom, naravno prije skoro 10 godina 100/100 se moglo samo sanjati, ali je Amis to normalno nudio po razumnoj cijeni u to vrijeme. Dakle ako će kabel napredovati s novim tehničkim rješenjima što tek možemo onda očekivati na čistoj optici? Ovako cijedi do maksimuma postojeću ali ipak staru tehnologiju, kao što HT cijedi bakrenu infrastrukturu kojoj je do sada i dušu izvadio.

Umjesto da država uzme stvar u svoje ruke i napravi ono što treba napraviti, jer kvalitetna telekomunikacijska infrastruktura je osnova za napredak cijelog društva mi se igramo sa telekomima i stalno mijenjamo zakone.

Kako smo mogli napraviti autoceste kada smo se na to odlučili, a vidimo da to isto tako ide i u susjednoj nam državi na istoku. Sve se može kada se hoće, no prevelik je utjecaj lobija u našoj politici da bi se pomaknuli s mrtve toče. Od kada je došla njemačka kompanija u RH a to je već poprilično jedini napredak koji su napravili je bilo svođenje broja zaposlenih na neku razumnu mjeru, sve ostalo je samo izvlačenje novca iz postojeće kompanije uz vrlo mali pomak u novim tehnologijama, a to najbolje znaju oni korisnici na selu koji i danas imaju do 10 Mbp/s ugovoreno, a realno toliko da nisi u stanju strimati običan SD film sa interneta, a o Netflixu i ostalim stvarima mogu samo sanjati.
sakomako je offline   Reply With Quote