Citiraj:
Autor sakomako
Kablovska infrastruktura u zgradi je napravljena 2001 godine od tvrtke DCM. Optika ide do ormarića na svakom drugom katu iz kojeg idu dva koaksijalca po jedan za svaki kat i na njemu je po 6 korisnika. Bilo je slučajeva da je brzina interneta jako varirala ljudima kada bi se uvečer svi nakačili na internet i pri tome gledali i TV. To je tehnologija od prije 20 godina.
Postoji jedan diplomski na netu gdje je autor analizirao povrat sredstava za investiciju u optičku mrežu i to vrijeme je cca 7 godina uz određenu gustoću korisnika koja je umojoj zgradi ipak daleko veća, što znači da je povrat investicije bio kraći.
Ono što nama fali i gdje je država kriva to je trebala biti zakonska obaveza da se na instalacijama jedne tvrtke pod određenim uvjetima može koristiti usluge i nekog drugog operatera, dakle da postojeća mreža bude transparentna i za druge davatelje usluga, jer ovako nismo se daleko odmakli od trenutka kada je najavljena liberalizacija telekomunikacijskih usluga, jer ovo sada je više monopol operatera optičkih mreža, jer nitko ne pušta ponuditelje usluga u svoju mrežu i tu je država debelo zakazala.
S obzirom da A1 nije zanteresiran za optičku mrežu koju je dobio kupnjom Amisa, ovdje vidim priliku da na to mjesto uskoču tvrtka poput spomenute.
|
Ovo prvo što si napisao je totalna glupost, stavljam malog u košnicu da nije tako nego si ti nešto krivo shvatio. Pa jedan A1 ormarić je dosta za nekoliko zgrada, u njemu se nalazi nekoliko nodeova i svaki je dosta za 2 manje zgrade s po dvadesetak stanova. Ako negdje u kvartu vidiš ormarić 2x1x0.4 s trokutastim krovom, to je ormarić od A1. Ovo sve drugo su razvodni ormarići koji nemaju nikakve veze s pretvaranjem, niti do njih dolazi A1 optika.
Kabelski internet je zastario onoliko koliko i standard, a s obzirom da se radi i na novim standardima za budućnost, kabel se neće tako skoro maknuti iz infrastrukture. Pola njemačke je na kabelskom internetu i nitko se ne žali. Kvragu, pa hrpa mojih frendova je na A1/B.net i nitko se nikad ne žali na brzinu, ping ili nešto drugo, svi imaju više manje rock solid brzinu. Kabelski internet postoji već 20 godina, i postojat će još barem 20. Jedino što se mijenjaju su routeri i A1 je svim korisnicima koji imaju ugovorene nove pakete zamijenio routere i dao odgovarajuće.
E vidiš, to pravilo za korištenje je postojalo i znaš zašto je ukinuto? Jer nitko nije htio graditi infrastrukturu s takvim pravilom. Ako HT gradi infrastrukturu, onda oni očekuju da mogu prodavati svoje pakete s kojima imaju dobar profit, a ne da moraju drugim operaterima iznajmljivati za 20, 30 kuna mjesečno. Ista perspektiva je i iz A1. Pa nisu firme lude da izgrade infrastrukturu i onda da je drugi koriste i prodaju svoje usluge.
Ne znam kako smo sad došli do rasprave o cijeni paketa na optici, to nema nikakve veze s ovime. A1 već ima izgrađenu koaksijalnu infrastrukturu, koja je i više nego dovoljna za konkurenciju s optikom, preko kabela mogu bez problema puštati i 200, 300 megabita pakete.
To što ti sve zamišljaš su nekakvi idealizmi koji realno nisu mogući u stvarnome svijetu. Mislim, da te tvrtke imaju želju uskočiti i zaraditi, zašto se one ne trgaju za to? Zašto one ne nagovaraju suvlasnike da potpišu pa da im oni ponude svoje super jeftine usluge i preuzmu instalacije koje je napravio Amis?
Ne znam zašto tebe sad toliko muči što bi te prebacili na kabel, pa tamo bi dobio i još bolje brzine, sad imaš download 100, a u paketu za bagatelu nude 150 megabita. Mene stvarno ne zanima daljanja rasprava, radi što si planirao pa nam javi koliko će operatera doći.