Citiraj:
Autor Exomaniac
Mislim da je jedina stvar koju ćeš postići je to da ćeš izgubiti tu optiku u zgradi. Neki mali operater teško da će preuzeti jednu zgradu tko zna gdje od njihovog područja, plus, još k tome trebao bi investirati u novu mrežnu opremu za optiku i routere za korisnike koja nije nimalo jeftina.
Onda se postavlja drugo pitanje, gdje će uopće postaviti tu opremu jer je centrala gdje je sadašnja oprema u vlasništvu A1 i onda bi oni njima trebali plaćati neki najam plus najam za rack gdje bi trebali staviti opremu. A to sve za samo jedan ulaz u zgradu.
A1 ima svoju poslovnu politiku, a ta politika je kabelski internet, oslobađanje frekvencija koje uzima analogija i uvođenje DOCSIS-a 3.1 ili 4.0 u skorijoj budućnosti, a očito im u planu nije ulaganje u modernizaciju zastarjele optičke opreme koju su dobili u preuzimanju amisa.
Tebi se to čini da je samo zamjena terminalne opreme ali tu je puno više od toga. Treba zamijeniti sve routere korisnicima, u centralama treba zamijeniti kompletno OLT-ove, treba nabaviti odgovarajuće module za optiku, splittere, prije svega toga treba nabaviti odgovarajuće DWDM multipleksere ili ovisno o tome što koriste za opremu da bi povezali centralu na svoj backbone, ali onda opet treba i s druge strane u podatkovnom centru nabaviti odgovarajuću opremu koja je k tome i kompatibilna s tom svom drugom, ako se takva ne može nać onda je to još veći problem i trošak, a takva oprema zna biti dosta picky o tome hoće li raditi s nekom drugom.
Znam da je frustrirajuće, mogu zamisliti, ja sam godinama bio na bakru, a VIP je stao s kabelom 200 metara od moje kuće, bio sam toliko frustriran da bi sam povukao kabel po šahtovima do zadnje točke  ali nažalost ništa od toga. Ali opet s druge strane može se vidjeti da su bivši amisovci mali dio korisnika A1 koji ustvari želi svesti svoju infrastrukturu na jedan tip tako da mreža bude što jednostavnija i njima lakša za održavanje.
|
Jasno je to meni, samo koliko vidim uveli su 20 kn mjesečno za održavanje i unapređenje mreže.
Postoječa optika kao takva je kakva je i meni je OK. Jedino što želim je promjena s paketa 3u1 u 2u1 jer me TV više ne zanima i uzeo sam ga samo zato jer je u trenutku sklapanja uugovora jedino paket 3u1 imao opcije za telefon kakve ima, no nakon 2 ili 3 mjeseca ponudili su isti paket telefeonskih usluga i u paketu 2u1.
Ja jedino što tražim da me prebace u paket 2u1 koji ionako susjed ispod mene na toj istoj optici ima i za koji ima i definiranu cijenu. No oni me radi promjene paketa žele prabaciti na kabelsku gdje je brzina i kvaliteta interneta znatno lošija od ove koju imam.
Što se tiče ovoga što si nabrojio od uređaja to je meni jasno i znam da to košta, no koliiko vidim nemaju namjeru na mojoj lokaciji uvađati svoju novu optiku jer imaju također i optiku do svakog drugog kata i razvod od ormarića preko koaksijalca u 12 stanova to je ta famozna kablovska i misle da mi kao korisnici moramo biti sa time zadovoljni. Ova kablovska ainfrastruktura im je već tri puta otplaćena, poboljšanja usluge tu nema. U isto vrijeme pokušavaju ugasiti optičku infrastrukturu koju je Amis postavio 10 godina kasnije nakon ove kablovske.
Optička mreža je također već odavno otplaćena tako trenutno naplaćuju 20 kuna a da za uzvrat ne dobijamo ništa.
Što se tiče nekog novog operatera nije to baš tako njima niti neprofitno jer nema razvoda nove mreže po zgradi a korisnici su već na mreži uz mogućnost pridobijanjai novih korisnika. Taj novi operater može uložiti u ovo što si nabojao ali dio troškova mu je već pokriven a i ima garantirane korisnike stare Amisovce a pretpostavljam da ako ponudi cijene koje ima trenutno na svojoj vlastitoj infrastrukturi 200/100 za 135 kuna i 500/200 za 199 kuna da će bez problme privući i nove korisnike.
Također nudi i telefoniju i TV pakete. I naravno da onda ne bi došao samo za naš ulaz jer bi vjerojatno i svi bivši korisnici optike od Amisa prešli k njemu, a A1 ionako kao što kažeš nema namjeru investirati u postojeću mrežu i gura korisniike na kabel.
Ako je za A1 to neisplativo i izvan njihovih planova ja vidim poslovu priliku za druge relativno male operatere. To što A1 koristi lokaciju od Amisa u Buzinu ne znači ništa, jer razvesti optiku po gradu do jedne lokacije je trošak, no razvođenje mreže po zgradama i stanovima je gotovo i treba samo promjeniti opremu na strani korisnika. Konfiguracija i oprema mreže na drugoj strani je stvar davatelja usluge i naravno da je trošak, ali to imaju i sada kada to rade po selima i gradovima gdje je koncentracija korisnika znatno manja po km2. Dakle ovdje imaju sigurno niže troškove, a ovise samo o ugovoru sa stanarima na pojedinim ulazu. Dakle puno toga već imaju riješeno i instalirano, odnosno ne treba im veliki broj ljudi za preuređenje sistema, kao kada se svaki stan i zgradu radi od nule. Dakle povrat ivesticije je sada znatno kraći jer već postoji dosta toga.
Mislim da mali operateri bi u tome mogli vidjeti šansu i poslovnu priliku, a ovise samo o volji stanara za instalaciju unutar zgrade a A1 se je zamjerio dosta velikom broju korisnika, a u mojoj zgradi ljudi konkretno sa kabela prelaze na EVO TV jer im nije isto 150 kuna mjesečno za TV od A1 uz paket Planet Sport, kada na EVO TV to imaju za 40 kuna mjesečno prvu godinu i 75 u drugoj, a onda sklope novi ugovor i idu pod isitim financijskim uvjetima ispočetka. A to je većina umirovljenika i ono što im nudi EVO TV zadovoljava njihove potrebe, jer njih ne zanima internet, a mobilni telefon ionako koriste više nego fiksni, tako da im pada i broj korisnika na kabelskoj infrastrukturi, jer ako pratiš TV stalno se vrte reklame od A1 odnosno Bnet.
Tako da se A1 vrlo lako može dogoditi da izgube dobar broj korisnika kojeg su kupili kupnjom Bneta. Samo neka ljudi prokuže da ima jeftinije a skoro isto što se tiče TV i odoše im korisnici. A sam telefon je i jeftiniji na bonove na mobilnoj od fiksnog priključka u opsegu u kojem ga većina korisnika na kablu koristi.
Velika većina njihovh korisnika na kablu ionako ne koristi internet jer se radi većinom o starijim korisnicima, pa većina koristi ili TV, ili 2u1 TV i telefon.
Tako da po mojem mislim da će im uslijediti osipanje korisnika kada skuže da gotovo istu uslugu mogu dobiti jeftinije.
Za sada znam par korisnika koji su tako napravili u mojem ulazu.
A ovo što su uveli 20 kuna na mreži koja je već 3 puta otplaćena a u nju ne ulažu apsolutno ništa obit će im se o glavu.
Mislim da šefovi u A1 rade planove koji će se lagano osmaknuti na samom terenu. Uvođenjem 5G mreža još više će se pokazati da im ovo sve na papiru pada vrlo brzo u vodu.
Jedino što u budućnosti od fiksne infrastrukture ima smisla je optika i to brzina iznad 200/100. Jer kada jednog dana dođu striming servisi 4K i 8K u budućnosti teško da kablovska može zadovoljiti po tom pitanju barem ovakva kakva je danas, jer 12 korisnika na koaksijalcu to ne bu moglo koristiti. Koncepcijski kablovska kakva je danas je debelo zastarjela s tehničke strane, a ovi iz A1 su se zalijepili na nju, a gase optičku mrežu koja bi trebala biti budućnost, naravno uz određeno ulaganje kao što si i sam naveo.