Mislim da je jedina stvar koju ćeš postići je to da ćeš izgubiti tu optiku u zgradi. Neki mali operater teško da će preuzeti jednu zgradu tko zna gdje od njihovog područja, plus, još k tome trebao bi investirati u novu mrežnu opremu za optiku i routere za korisnike koja nije nimalo jeftina.
Onda se postavlja drugo pitanje, gdje će uopće postaviti tu opremu jer je centrala gdje je sadašnja oprema u vlasništvu A1 i onda bi oni njima trebali plaćati neki najam plus najam za rack gdje bi trebali staviti opremu. A to sve za samo jedan ulaz u zgradu.
A1 ima svoju poslovnu politiku, a ta politika je kabelski internet, oslobađanje frekvencija koje uzima analogija i uvođenje DOCSIS-a 3.1 ili 4.0 u skorijoj budućnosti, a očito im u planu nije ulaganje u modernizaciju zastarjele optičke opreme koju su dobili u preuzimanju amisa.
Tebi se to čini da je samo zamjena terminalne opreme ali tu je puno više od toga. Treba zamijeniti sve routere korisnicima, u centralama treba zamijeniti kompletno OLT-ove, treba nabaviti odgovarajuće module za optiku, splittere, prije svega toga treba nabaviti odgovarajuće DWDM multipleksere ili ovisno o tome što koriste za opremu da bi povezali centralu na svoj backbone, ali onda opet treba i s druge strane u podatkovnom centru nabaviti odgovarajuću opremu koja je k tome i kompatibilna s tom svom drugom, ako se takva ne može nać onda je to još veći problem i trošak, a takva oprema zna biti dosta picky o tome hoće li raditi s nekom drugom.
Znam da je frustrirajuće, mogu zamisliti, ja sam godinama bio na bakru, a VIP je stao s kabelom 200 metara od moje kuće, bio sam toliko frustriran da bi sam povukao kabel po šahtovima do zadnje točke

ali nažalost ništa od toga. Ali opet s druge strane može se vidjeti da su bivši amisovci mali dio korisnika A1 koji ustvari želi svesti svoju infrastrukturu na jedan tip tako da mreža bude što jednostavnija i njima lakša za održavanje.