Citiraj:
Autor c-shadow
Prema tom reviewu, taj isto ima mjerenje unutrašnjeg otpora. To bi moglo biti korisno jer trenutno imam doma više baterija koje lidl punjač ne želi puniti. Što im je točno, ne znam, ali ne bi ih još otpisao.
Dosad izgleda samo Opus i stariji Lii 500 engineer vesion imaju mjerenje otpora.
Da li mi je ta funkcija presudna za testiranje, koristite li vi to kada?
Kako reagiraju spomenuti punjači ako je baterija stvarno neispravna?
|
TL;DR : loše baterije se ne isplati pokušavati oživjeti jer šteta može biti znatno veća od potencijalne koristi.
Punjači obično neće ni puniti bateriju ako je ispod 0.8V. Tu punjač ne može znati je li u pitanju loša LiIon ili loša NiMH. Lionke mogu biti opasne ako se previše isprazne pa se onda idu ponovno puniti. Degradiraju im elektrode i onda se kod novog punjenja počnu opako grijati i može doći do eksplozije ili zapaljenja. Sa NiMH nije toliko opasno iako se i one znaju dobro zagrijati ako su u lošem stanju.
Ali ni NiMH bateriju punjač obično neće puniti ako je napon prenizak. Tu se može primjeniti već opisani trik, spojiti u paralelu izvor od 1.5V da joj malo digne napon na oko 1V, onda će ju punjač detektirati i puniti. Nakon toga bi trebalo napuniti je do kraja i onda je probati isprazniti preko punjača da izmjeri koliko mAh ima. Ako je ta vrijednost znatno niža od deklariranog kapaciteta bateriju je najbolje baciti.
Također ti punjači imaju deltaV detekciju, (pojednostavljeno) pune NiMH bateriju dok joj napon ne počne padati. Ako je baterija loša događa se da taj pad napona nije dovoljno izražen i punjač je nastavlja puniti iako ne bi trebao i baterija se počne pretjerano grijati.