Citiraj:
Autor Drug Brko
Svaka čast i slava. Izuzetno mi je drago da si na ovom forumu i što znaš takve stvari
Svakako korisna informacija. Da imam vremeplov, osobno bi se vratio u to vrijeme i stisno šamarčinu iz sve snage liku koji je odredio tu boju
Ali uvijek me zanimalo to. Znači bio sam u zabludi. Jedna teorija je bila da je takva boja, a druga teorija mi je bila dim od cigareta jer kad sam se ozbiljnije počeo baviti fuševima (rastavljanje i sastavljanje i reinstalacije) tamo davne 2004.godine, još je bilo Pentium trojki u takvim kištrama, koje kad sam znao otvoriti, mi se povraćalo kako je unutra smrdilo. U jednu kištru sam se čak i izbljuvao jer je bila dobitna kombinacija miomirisa: dim od nekih premium cigareta tipa Filter Jugoslavija ili Drina + dlake neke dugodlake đukele koja se usmrđivala u stanu od 45 kvadrata. Otvorim poklopac i huaaaa
A još fascinantnije je da sam se 2002 prvi puta sreo sa PC terminologijom a 2004 već popravljao kante ljudima koji su mi "objašnjavali" kako to radi  ali sve što je bilo prije 2002/2003, slabo znam, skoro pa ništa. 386, 486, P1 i P2 mislim da sam vidio samo na slikama
Sent from my SM-G965F using Tapatalk
|
Nema problema, drago mi je ako mogu pomoći

Počeo sam se baviti starim kompovima prije nekih 10-ak godina, i od tad jako puno saznao i naučio. Bilo je to (u pravom smislu riječi) putovanje kroz prošlost!
Nego, u vezi žutila - postoje dvije vrste, odnosno uzroka. Jedan je dim cigarete, kojeg možeš očistiti, izribati sa Vimom ili sličnim kemikalijama. U svakom slučaju, riječ je o površinskoj kontaminaciji, koja se lagano izriba ili izbrusi. S druge strane, ovo žutilo o kojoj ja pričam dolazi iz same plastike, na kemijskoj razini. Što znači da možeš ribati koliko te volja, pa čak i brusiti, i dalje bude bilo žuto. Koliko žuto može postati, i koliko gadno može izgledati, mislim da bi bilo najbolje da pogledaš ovu ovdje sliku 5x86 mašine koju sam obnovio prije nekih godinu, godinu i pol:
Kao što možeš i sam vidjeti, ima plastike koja ne žuti, ili barem nije sklona žutilu u istoj mjeri. Ali primjetio sam dosta towera, novijih i starijih koje sam pokupio u zadnjih 5-6, 7 godina da su počeli žutjeti, i to bez određenog razloga. Ne pušim, i nije smješteno u neki prostor gdje bi došlo do kontaminacije (zbog kuhanja ili nekakvih radova), tako da ostaje isključivo i samo kemijska reakcija.
Citiraj:
Autor bilicvitak
Pokušavao sam tretirati plastiku s peroksidom na retro racunalima i ubrzo se žutilo vrati. Stvari su mi bile zapakirane/zatvorene, dakle nikakvog doticaja sa svjetlom nisu nakon tretiranja imale, a svejedno se žutilo vratilo.
Vimom se može skinuti prljavštinu od nikotina, ali ovo sigurno ne. Za neke povrsine vim nije ni dobar jer se trljanjem uništava površinski sloj
|
Možda nisi dovoljno stavio? Čuo sam da je peroksid prilično učinkovit po tom pitanju, i većina nije imala iste probleme kao ti. Ali da, u potpunosti se slažem da plastika bude dobila boju ovako ili onako, sve ovisi o recepturi i proizvodnji, odnosno kako su je napravili. Jedan puno jednostavniji (i jeftiniji) trik za bijelu plastiku je kupiti boju u spreju, i prebojati plastiku u bijelo. Žutilo i dalje bude bilo ispod, ali u pravilu više ne bi trebalo biti vidljivo ... barem dok se boja ne počne ljuštiti
Nego, u vezi Pentiuma 166 ... u procesu sam instalacije softwarea. Sve radi OK, a posebno me fascinira grafička, koju sam nabavio novu preko AliExpress-a, prije točno godinu dana. Naime, naletio sam na Rage XL PCI grafičke, koje imaju 8MB memorije, i činile su se kao odlično rješenje za sve stare konfe bez AGP. Za one koji su zbunjeni (i/ili nisu čuli priču), riječ je o novo-izrađenim ATI Rage XL karticama, koje su bazirane na već postojećim GPU jedinicama.
Naime, kinezi su nekako nabavili tisuće (milijune?) Rage XL GPU čipova, i krenuli u masovnu proizvodnju PCI grafičkih, s obzirom da potreba za PCI karticama raste (a stare je grafičke sve teže i skuplje nabaviti), i tu dolazi Rage XL. Ove kartice nisu proizvedene od strane ATI/AMD, već samo koriste njihove čipove, ali su funkcionalno gledano potpuno iste originalu, uz jedan mali problem. Nove kartice su isključivo PCI 2.1 kompatibilne, što znači da velik broj starih Socket 7 ploča ne bude bio kompatibilan s njima. U stvari, probao sam staviti XL u Pentium 133 (kojeg sam prethhodno napravio, prošle godine) i nije mogao bootati, ostalo je na crnom ekranu i VGA zvučnoj šifri, upozorenju iz zvučnika. Međutim, ovaj ovdje Pentium 166 iz nekog razloga ima podršku za PCI 2.1, pa sam mu stavio Rage XL da vidim što bude bilo. I moram samo reći wow, performanse su slične onoj od originalne 3dfx Voodoo. Nijansu ispod, kao recimo 3dfx Voodoo Rush. Tomb Raider 2, 3, Need for Speed 2 , 3, Carmageddon 2, sve radi na 640x480, neki naslovi čak i na 800x600 (ali tu već dolazi do štekanja, rekao bih da je 640x480 idealno), što je potpuno ista rezolucija kao i 3dfx
Sve u svemu, razmišljam o nabavci još jedne ili dvije, da se nađe za svaki slučaj ... uzeo sam dvije, od čega sam jednu upravo ugradio, a drugu je dobio kolega @duggi , kao zamjenu za Matrox Millennium II.