View Single Post
Staro 07.08.2019., 18:06   #1592
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor Drug Brko Pregled postova
Nisam nikad imao takve kante, pa moram pitati je li ovo prirodna boja kištre ili je požutilo tijekom vremena?

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Citiraj:
Autor Drug Brko Pregled postova
Razočarao sam te u čemu ? Dobio prvi PC sa 19 godina (2002.g.) kad sam već debelo ugazio u prvu godinu faksa
I moj odron od kućišta je bio neki žnj ali je više bilo svjetlo sivo/bijelo nego bež, a ovako požutilo nije dok je bilo kod mene

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Priča je bespotrebno komplicirana, i koliko sam razumio počela je u Njemačkoj. Naime, pojavom prvih računala (koji su uglavnom bili za poslovne svrhe), određeno je da sva računala moraju biti bež, odnosno "ivory" boje. Tu i tamo je bilo anomalija, mislim da je IBM izbacio tamno sivu opciju, HP crnu, ali bež je bio standard jer se smatralo da se ta boja može najbolje uklopiti u prostor oko sebe. Ako te priča stvarno zanima, pogledaj si ovaj video:
https://www.youtube.com/watch?v=1skbgEGEn80

A u vezi žutila, do promjene dolazi zbog kemijskog procesa u plastici, gdje određene kemikalije probijaju na površinu i stvaraju plastiku žutom. Okidač je UV svjetlo, što je zanimljivo i ključni sastojak za vraćanje plastike natrag u originalno stanje. Naime, moguće je napraviti kemijsku otopinu (na bazi peroksida) i natopiti žutu plastiku, te je izložiti intenzivnom UV svjetlu pri čemu dolazi do obrnute reakcije. Ali iz očitih razloga (kao i onih financijskih) nisam to išao raditi u stanu...

Citiraj:
Autor Staromodan Pregled postova
Takve stare stvari treba dugo vremena ruliti s vimom dok ne dobiju svijetlozutu nijansu i nakon ciscenja jos uvijek izgledaju prljavo. Ali to se brzo zaboravi kada ih se krene koristiti.

Povremeno sam istodobno koristio dva floppy pogona, jedan za os koji se pokretao s diskete, a drugi za spremanje podataka.

Nemam neke druge ideje, osim ako nekad naidjes na poklopac iste takve nijanse.
Ma sve je OK kolega, nema problema.

Budem probao nabaviti neku 3.5" pločicu, ili stvarno kupim neki Iomega pogon. Blesavo mi je staviti drugi floppy, jer ionako nemam isti (Mitsumi), a sigurno ga ne bih ni koristio, dok ZIP pogon dobro dođe u određenim situacijama. Tim više što imam i koristim ZIP diskete
  Reply With Quote