View Single Post
Staro 06.01.2006., 03:55   #1
iggyone
u borbi protiv sna
Moj komp

iggyone's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Question pitanje uz OC athlon 2200+

Eto buduci da se nikad nisam bavio overclockanjem jer mi :
1. nije trebalo
2. nije me prije interesiralo jer sam znao da mogu nest skuriti
3. ne igram cesto igrice niti radim neke opsezne stvari na kompu pa sam vise manje bio zadovoljan bio zadovoljan brzinom racunala;
trazim vase savjete.

No dodje vrijeme i overclockanju. Pa da pojasnim u cemu je stvar. Imam plocu ABIT NF7 v2.0(nisam nikad flashao bios,buduci da me dobro sluzi,a i nije trebalo), athlona 2200+ (thoroughbred B), 256MB ddr333 brandname, 450W nekog prosjecnog napajanja,dodatni cooler u kucistu,slabiju graficku,ostalo i nije tolko bitno trenutno...

Procitao sam dosta stranica o OC-anju i imam vec par manuala o tome kako bolje i brze...no zanimaju me vasa iskustva (jer ih ja nemam) i vase preporuke o tome kako dalje i sto bi bilo najbolje, pa kad i to skupim, upustiti cu se u pravu optimizaciju stroja kojeg imam. Svako iskustvo i/ili preporuka ce mi pomoc,osobito ako netko ima stroj slican mojemu.

Na netu nasoh da moj procesor ima slabe overclockerske mogucnosti, ali zasad samog sebe uvjeravam da nije tako cim sam ga ovako overclockao:
Vrag mi nije dao mira i sa standardnih 13.5×133=1800 dignuo sam ga na 11×166=1833 bez diranja po voltazi od icega. Procesor radi stabilno, a povecanje temperature je sasvim nezamjetno (hladim ga sa thermaltake-ovim volcanom na 4100 rpm), minimum u idle-u kad ga ne diram je na nekih 33°C, a evo trenutno je na 37,5°C dok surfam i slusam radio na njemu. (voltaze nisam dirao, a proc radi na standardnih 1.6V). Testirao sam komp sa Sandrom (proso kroz benchmarke i sve 5) te sa programcicem prime95 (novom verzijom), koji takodjer prode normalno. Eto i trenutno sam skroz zadovoljan, no uskoro cu nabaviti jos jedan dodatni cooler u kuciste,i 2 modula od 256MB ddr rama pc3200 pa me interesira ovo: da li da ganjam veci FSB blizak njegovoj originalnoj frekvenciji (ili da ga uz max FSB dizem skorz do iber takta), posto cu imati i bolju memoriju od ove bezvezne, ili da ga ostavim na 166FSB-a i ganjam ga dokle ide, tj sto veci takt? I sto mi preporucujete, u kojim inkrementima da dizem FSB, odnosno voltazu? Eh da, jos jedan podatak, uz puno opterecenje pod ovim postavkama, procesor nije isao iznad 48,5°C, vjerujem da je i to vazno. A temperatura sistema je uvijek izmedu 27 i 34°C. trenutno je 28°C.

Moja jedina zelja je da ga dignem do 200FSB-a, i da mi pod max opterecenjem temperatura ne prelazi nikako iznad 60°C, ali nije mi prioritet da ga dignem iznad 2GHz...

Puno hvala unaprijed ljudima koji napisu ista...
iggyone je offline   Reply With Quote