Ovak, prije nekih pol godine sam na papiru sastavio jednu konfiguraciju i dao je jednom liku (s kojim sam tada bio dobar) da mi je nabavi (nemam pojma odakle) i sastavi jer sam ja bio u gužvi. Sad s njim više ne razgovaram zbog nekih nerješenih dugova. Garancija na komponente je ostala kod njega jer je tako on htio. Konfa je ova:
MBO: MSI K7N2 Delta-L
CPU: AMD Barton 2600+ s nekim coolerom ala Spire ili FalconRock
RAM: 2 x 256 MB DDR400 Kingmax
VGA: ATI Radeon 9600Pro, 128 MB
Modem: neki interni 56k s Intelovim chipom
CD-RW: LG GCE-8525B
DVD-ROM: Lite-on 16x
HDD: Maxtor 80 GB, 7200 rpm, 8 MB cache, PATA
PSU: MaxPower 400 W
Kućište: Codegen
MON: LG 17" Flatron
Tipkovnica, miš, zvučnici: Codegen
Kad je to sve stiglo, odnio sam je kod bratićâ jednog svog lege s faksa. Djeca su 4-5 razred osnovne. Fino ja to sve smontiro (kutija pod stol, monitor, tipkovnica, miš i ostalo spojio na kantu) i kresnuo pilu.
Vidim da su Windowsi već instalirani, al bez ikakvog SP-a pa sam odlučio ponovo sve pregazit i instalirat one s integriranim SP2 i zadnjim hotfixevima. Nakon Windowsa idu redom:
1. nVidia UDP 5.10 (driveri za chipset)
2. najnoviji Catalysti u to vrijeme (verzija 5.x)
3. modem
Poštimam sve u Control Panelu, instaliram neke osnovne programe (kojekakvi playeri, codeci,...) i krenem na instalaciju igara. Na popisu želja je bio GTA San Andreas, Call Of Duty, Deer Hunter, NFS Underground i još neke. Počinju problemi...
Pokrećem San Andreas, klinci se lagano počnu igrat i sruši se sistem. Nakon par pokušaja i proučavanja otkrijem da se resetira UVIJEK kad krene padat kiša (u igri, naravno). Pokrenem ostale igre i isto se sistem sroza, doduše, rjeđe nego GTA SA i svaki put na drugom mjestu. "Bacam pogled" na temperature - sve OK. Zavirujem u BIOS - sve OK. Radim za svaki slučaj clear CMOS, pokrećem San Andreas, ukucavam cheat za kišu i... opla, sruši se. Opet poštimavam BIOS i idem kući jer više nisam imao vremena. Prije nekih tjedan dana se bacam opet na posao, do tada sam mlatio praznu slamu, i krećem s testovima. Na listi su bili:
1. Prime95
2. S&M
3. 3DMark 2001, 03, 05
4. HD Tune
5. ATITool
Memtest, OCCT i SuperPI nisam koristio jer ih nisam imao pri ruci. Pokrećem 1, 2 i 3 i sve pada, tj. ne prolazi testove. Pokrećem HD Tune koji kaže da je s diskom sve OK. Pokrećem ATITool, sat vremena traži artefakte i sve OK.
Bacam se na eliminaciju odnosno mjenjanje komponenti, jednu po jednu. Idem ovim redom:
1. napajanje (3x)
2. memorija (5x)
3. procesor (2x)
4. grafička (3x)
5. matična ploča (2x)
6. hard disk (2x)
7. IDE kabal (2x)
*Broj u zagradi označava kolko sam komponenti ukupno promjenio.
Nakon svakog koraka sam pokrenuo GTA SA, stavio da pada kiša i UVIJEK je slijedio restart ili plavi ekran bez ikakvih slova, brojeva,...
Počinjem se lagano brinut i radim sljedeće korake:
1. spajam samo osnovne komponente potrebne za rad (napajanje, matična, proc, cooler, jedna pločica memorije, grafa, disk i IDE kabal)
2. spajam sve što i pod brojem 1, al bez kućišta i palim šarafcigerom
3. mjenjam miš, tipkovnicu i monitor
*Napominjem samo da su sve zamjenske komponente 100% ispravne.
Ništa od toga nije dalo rezultate i na kraju u očaju selim komp u susjednu kuću, spajam, pokrećem SA, AUIFRVQS (cheat za kišu), paf, komp se resetira. Tužan vraćam sve natrag, kroz bradu probrbljam: "Ne znam šta je", spremam se kući i dobacim klincima da ću se vratit. I zadnji moj pokušaj bi bio instalacija drugih Windowsa, 2000 npr., al to tek mogu u ponedjeljak.
Osim toga s igrama, komp se dosta često zna sledit pri bootanju Windowsa (kod Welcome screena), resetirat ili izbacit BSOD na kojem piše samo ovo:
STOP: C000021a {Fatal System Error)
The Windows Subsystem System process terminated unexpectedly with a status of 0xC0000005 (0x75g91ce0 0x006eedc0).
The System has been shut down.
Još nešto, u System Properties sam skinuo kvačicu sa Automatically restart da ne bi bilo postanja da to isključim i stavim šta kaže BSOD kojeg uopće nema nego se komp jednostavno ili resetira ili izbaci plavi ekran bez ikakvih slova gore.
Ništa nije klokano. Pokušao sam i povećavat napone komponenti, CPU, RAM, AGP (do 1.6 V) - bez uspjeha. Olabavio latencije, FSB spustio na 133 MHz, a time i proc te RAM koji radi sinkrono s FSB-om, al opet bez uspjeha.
E, sad vi meni recite ko je tu lud? Šta se to događa? Skroz sam presušio s idejama pa vas molim ko Boga za pomoć.
Unaprijed hvala.