Citiraj:
Autor nub
Dobro "klokan" 6700k je bio valjda 3000kn u njegovo vrijeme + z ploča + hladnjak + nužan prelazak s ddr3 na ddr4.. Tako da je vidljivo kolko smo kao kupci napredovali performansama i cijenom od tad.
|
Ja sam moj i7-6700K platio krajem 2015 točno preračunato 2140 kuna, pa ti sad vidi. Naravno da trenutno prelaskom na bilo koji procesor lijevi ili desni kao što se ovdje priča ne bih dobio neko drastično povećanje u performansama, tako da sam miran još barem naredne 2 godine.
Jer 20% ili malo više od toga nije razlog za mijenjanje, čeka se skok barem od 50% a to trenutne generacije CPU lijevih i desnih u toj klasi i kategoriji mi neće donijeti. Pričamo o klasi CPU od 300 do 350 EUR.
Znam da ima bolje, samo ja se vozim u autu koji košta do, ferrari je bolji ali me radi cijene odbija, tako je i sa CPU znam da ima bolje i jače no nije u mojem cijenovnom razredu jer na kraju da se ima novaca na bacanje tko bi uopće gledao desktop CPU jer ima i drugih boljih i naravno skupljih proizvoda.
Dakle u klasi do 300 ili 350 EUR realno gledano nije postignut zvjezdani skok, jesu trenutni procesori malo brži i jači, ali ne bitno da bih mijenjao i7 6700K. Čeka se slijedeća generacija ZEN-a ili Intela. Naročito Intela jer godinama napreduju 2 do 3 % godišnje, vrijeme je za malo veći skok naročito sada kada konkurencija puše za vratom.
Tako da ja i dalje kokice u ruke i mirno gledam lijeve i desne kako se koprcaju na tržištu sa izbacivanjem poluproizvoda pri tome mislim na poludovršene proizvode koji nisu ispolirani do kraja, a ja nemam namjeru slijedećih godinu dana svaki dan ispravljat bubice u proizvodu, jer kada nešto kupim tražim da to radi onako kako bi trebalo i to od prvog dana kupnje. Moji novci su moji i ne želim kupovati igračku na kojoj ću se igrati idućih godinu dana da bi radila onako kako treba.