Ja sam od početka na 3u1 paketu. No s vremenom je TV dio paketa polako zastario što s kvalitetom slike, a što izborom programa. Da sam mogao prešao bih samo na internet, no sada ne mogu više mijenjati ništa ako želim ostati na optici.
Trenutno isprobavam IPTV i tek sada uviđam koji šrot uvaljuju pod TV programe na optici i kablu, pri tome prvenstveno mislim na samu kvalitetu slike, o programima nečemo jer kod nas u principu legalne ponude IPTV nema. Ima za EXYU legalno i IPTV, ali ga nude samo za područje izvan EXYU zone. No s obzirom da se i mnogo bogatiji od nas koriste ovim IPTV, a kod nas se legalno ne nudi, onda se neću puno sekirati oko legalnosti istog. Na kraju imao 10 ili 10000 kanala dan ima samo 24 sata i moš gledat u 24 sata samo onoliko vremena koliko ga imaš na raspolaganju za gledanje TV, tako da je bitnija kvaliteta od kvantitete s obzirom na raspoloživo vrijeme.
100/100 je daleko kvalitetnija veza od bilo koje asimetrične veze koja se nudi na našem tržištu makar bila i 5x brža. Tako da i danas puštam suzu za bivšim Amisom i njegovoj ponudi na optici. A da su ostali samostalna tvrtka, pitam se pitam što bi mi sada u ovom trenutku nudili kod produženja ugovora?
Kakve su šanse da se uskoro na tržištu RH pojavi tvrtka poput Amisa po kvaliteti usluge i korisničke podrške,? Mislim da je to gotovo pa nemoguće. jer su se karte podijelile, kao i teritoriji, pa tako ostajem zarobljenik T-com na bakru i A1 na kabelu, jer optiku više nitko ne priznaje na mojm području niti ima u planu nešto raditi, a teško da će A1 sam sebi ići konkurirati.
Ovo je samo dokaz da Hakom ne odrađuje svoj posao jer je dozvolom za kupnju malih tvrtki od 2 najveće samo ukinuo konkurenciju, poskupio uslugu i spriječio daljnje poboljšanje infrastrukture jer će ova dva velika igrača žmikati postojeću infrastrukturu do iznemoglosti. Kabelska je u mojoj zgradi sada stara već 20 godina, a usluga je kroz svih 20 godina ista, ništa se nije uložilo kroz to vrijeme. Telekom ima infrastrukturu staru 50 godina koliko ima i sama zgrada i ništa se također nije uložilo. Jedini koji je tu uletio s novom infrastrukturom je bio Amis i sada tu infrastrukturu staru cca 10 godina A1 polako otpisuje.
Više nego žalosno. Umjesto da su u cijeli Zagreb uveli optiku do svakog stana (netko je spominjao digitalni grad a i osnovana je gradska tvrtka s tom namjenom) o cijelom se projektu više ne priča iako bi mogli pokupiti novce iz EU fondova i onda bi svatko imao pravo pružati uslugu na takvoj javnoj infrastrukturi naravno uz nadoknadu gradu, ali bi to bilo znantno manje nego što to Tcom naplaćuje na bakru kojeg smo mi platili a kojeg su oni danas vlasnici.
Hakom očito nije odigrao svoju ulogu u razvoju optičke infrastrukture koju je trebao, jer nije obavezao npr. A1 kod kupnje tvrtke Amis na daljnje proširenje optike i da mu se zabrani gašenje postojeće optičke infrastrukture tamo gdje je ima. Dakle mogli su odobriti kupnju ali uz neke uvjete.