View Single Post
Staro 05.06.2019., 08:35   #232
FerrZG
Premium

FerrZG's Avatar

Datum registracije: Oct 2016
Pozdrav iskusnijim poznavaocima foto opreme i zaljubljenicima u fotografiju!

Isprike na vjerojatno poduzem postu, ali kao i vjerojatno n-ti u ovoj temi trazim svoj prvi kvalitetniji fotic. Ako bi od 1-10 -> 1 predstavljalo totalnu nubinu, a 10 profesionalnog fotografa - sebe kao poznavaoca bi pozicionirao na dva i pol
Volio bi cuti prijedloge i savjete iskusnijih forumasa i nedvojbeno puno boljih poznavaoca ove tematike s ciljem pronalaska best buy opcije za moje, (bar mislim) ne tako zahtjevne, potrebe.

Razmisljao sam i o video kameri i o digitalnom foticu. Prvenstveno me zanima video te smatram da cu cesce uredaj koristiti za video nego iskljucivo fotkanje, no opet bi nekako htio imati recimo hibrid pa vise naginjem foticu nego kameri.
Snimao bi obiteljske prigode, pokoji vlog, sportska dogadanja sa stativa, neki tutorial gdje bi pokazivao pokrete/nacin izvodenja manevra dok me kamera snima sa stativa. Dakle bitna mi je kvaliteta videa i volio bi da ima solidne performanse u uvjetima slabijeg osvjetljenja.
Svjestan sam da bez osvjetljenja necu dobiti dobar snimak s cim god da snimam, ali nesto s cime cu imati pregledan video u uvjetima kada prostorija nije najbolje osvjetljena, npr. neki tulum, vecera, festa itd.. Sportske/akcijske snimke u pokretu ne planiram bas snimati.

Sto se fotki tice nije mi bitno npr. da ima neki bijesni zoom ili brdo extra featurea, samo bi snobovski volio da kada opalim fotku i usporedim ju s onom modernog flagship smartphonea mogu razaznati razliku i zadovoljno kimnuti glavom potvrdujuci sam sebi da mi je zaista trebala ta kupnja.
Iako vjerojatno nije niti ce jer poznavajuci sebe ulovit ce me zanimacija i ispucat cu 3 dana u komadu bezbroj fotki/videa i onda nakon sto odloizim fotic ga zaboravit na nekoliko tjedana/mjeseci

Dakle ukratko ono sto mi je prioritet:
- kvalitetan video, po mogucnosti i u ne optimalnom osvjetljenu, kao i da se fotic ne zagrijava pretjerano pri snimanju istog te da mogu barem 20-ak minuta videa u komadu dobiti
- 4k video bi bio (zeljeni) bonus jer bi volio da kvaliteta bude zadovoljavajuca narednih par godina, da mi se ne desi da za 3 god bolji video imam na mobitelu nego na foticu
- flip up screen
- baterija koja me nece doverst u situaciju da ju ponesem s 100 % i onda moram punit u najnezgodnijem trenutku nedugo kasnije
- fotke vidljivo bolje nego na mobitelu
- da nije overkill s obzirom na to da ga sigurno necu toliko cesto koristiti

Sad stvarno ne znam dali sam iznio realne zahtjeve ili lupio koju glupost, ali uz malo kopanja po internetu dosao sam do potencijalnih modela Panasonic Lumix G7, Canon M50 i Sony A6400. Sony mislim da bi bio overkill za moje potrebe, Canon mi se cini nekako optimalan s obzirom na navedeno. Tu negdje mi je i budzet recimo, osim ako me nesto ne ocara

Volio bih cuti savjete/preporuke/komentare iskusnijih fotografa kao i gdje je obicno najisplativije kupovati. Amazon ili ima neki specijalizirani shop gdje se moze naci povoljnije?

FerrZG je offline   Reply With Quote