Citiraj:
Autor madwifi
Kvalitetna distra košta vremena ili eura. Ako nemaš vremena za naučit ili eura za platit, ostaje ti samo binarna distra igračka tipa w10/chromium-os gdje te neka korporacija non-stop jaši.
|
Kvalitetna distra kosta eura...ok necu ni zapocinjat tu temu...Ako ti volis takvu distru koristiti - super za tebe, mozda nesto naucis. Ali ako mislis da je binarna Linux distra igracka naspram neceg tipa Ubuntu - gadno se varas. Kad je Linux u pitanju - sto mozes s njim uvijek ovisi samo o jednom faktoru - onom koji sjedi za tipkovnicom. Najbolji su mi klinci koji instaliraju Arch i sad su "dase" i s visoka gledaju ekipu sa "birnarnim distrama". Evo ti mali info iz mog okruzenja - od cca 600 Linux servera koje odrzavam - 85% je OpenSuse Linux 42.3 (mrzim Yast iz dna duse al na srecu preko njega ne radimo nista), ostalo ima par Debian servera (4 ak se ne varam), 2 CentOS servera i 3 Ubuntu servera. Ostalo je jedan Proxmox i par ESX-i servera na kojima se opet vrte neke od "binarnih distri". Nikakav Arch, Gentoo ili neka od slicnih distri. Zasto? Prenestabilno za produkciju i previse vremena oduzimaju developerima za odrzavanje, konfiguriranje itd. Vrijeme je novac. Treba ga iskoristit produktivno. To znaci da produktivan sustav mora biti sto brze spreman za rad -- stabilan naravno - biti sto normalniji za odrzavanje (citaj: drzat se nekog standarda) i aplikacije moraju biti spremne za rad u sto kracem vremenu. Dali cu to postici sa Archem ili sa Ubuntu - svejedno - mogu i znam kako - no ako mi je 3x kraci put za to na Ubuntu - cemu muka? Idemo dalje na podrsku od stvari koji ljudi koriste. Za primjer - probaj ispravno instalirat i konfigurirat OpenShift HA Cluster recimo na Arch i na CentOS/RedHat/Fedoru...vjeruj mi u produkciji zelis nesto sto radi i sto je podrzano. Arch je ok ako TI imas vremena za odvojit sebi za ucenje i zelis znati vise kako ispod haube sve sljaka. I to je super - ali onda idemo na jos vise "hardcore" distru - Slackware - instalacija - kompajliranje kernela - dodavanje korisnika - instalacija i konfiguracija Xorg-a i svih aplikacija i meduzavisnosti (Slack nema paketni menader...tj ne sluzbeni) - da ja sam tako naucio Linux - ali nikad mi nije palo na pamet gledat s visoka binarne distre (uostalom sta ti znaci binarna distra, pa svaka distra danas ima binarno xy u sebi). Ja sam uzeo hrpu vremena koje sam tad imao na raspolaganju i ucio ono sto me zanimalo. Danas radim 9 sati dnevno za kompom i kad dodem doma ne pada mi na pamet se zezat s necim sto znam da mi ne koristi niti cu ikad sresti u produkciji , radije cu prilagoditi si Ansible skripte za ono sto mi treba + provesti vrijeme sa zenom i klincem.
P.S.- Linus Torvalds koristi Fedoru a misli da je Debian preteski za instalaciju...kaj na to reci
Poanta : koristi ono sto ti pase - ali ne gledaj s visoka na "binarne" distre. Linux je Linux.