View Single Post
Staro 16.04.2019., 19:54   #1201
RimtuTiTuki
Premium
Moj komp

RimtuTiTuki's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor darkydark Pregled postova
Ne da nije sigurno brži/bolji, nego je često i sporiji/lošiji.

Oba su ograničeni s 15W TDP-a u koje uz same jezgre ulazi CPU, System agent, iGPU i chipset koji se nalazi na istom interposeru.

15W je u oba dovoljno za base clock, a brzina nakon toga ovisi na tome koji duže i na višem taktu može zadržati turbo boost. S obzirom da se radi o istim čipovima i već spomenutih 15W u pravilu se svi zadržavaju na istoj/sličnoj frekvenciji. No kod i7 algoritam koji taj turbo tjera više, barem u startu, isto tako hrani CPU s većom voltažom što se onda prevodi i u veće temperature i drastičnije padove kada se lupi Short Turbo boost od 25W i CPU se spusti u long turbo boost od 15W.

Neki proizvođači hlađenje i power delivery laptopa dizajniraju za 25W i onda je i7 nešto malo brži, no opet se radi o jednoznamenkasnim postocima i opet se vraćamo na priču odozgora.
Malo karikriaš, ali da... u praksi je zanemarivo brži od iz-8250u. Zato sam odmah i preporučio i5-8250u

https://www.notebookcheck.net/8550U-....247596.0.html

Napisao sam kratko da je brži/bolji... jer sam bio lijen pisati da osim nešto jačeg procesora(koji je u praksi zanemarivo jači), ima veći i brži disk, monitor sa većom rezolucijom, više memorije i dolazi sa Windows 10 Pro.

Osobno bi uzeo i5 1080p, ali ako čovjek ima budget za 16k i želi top of the line c930...y not