Tema: Automobili
View Single Post
Staro 10.03.2019., 19:59   #42496
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Kakve su ove blentave usporedbe Rimca s Teslom?

Tesla je USA od strateškog interesa, njihova auto industrija na fosilna goriva je totalno nekonkurentna na globalnom tržištu. Dok je kod EV druga priča - vjerojatno većina ljudi koji razmatra uzeti EV bi uzeli Teslu i to bilo gdje u svijetu.
Kombinacija dobrog tajminga i ultra agresivnog PR-a (u pop kulturi su u rangu Applea i Ubera) je učinila svoje.

Što vi mislite koji je inženjerski potencijal Rimca (ili bilo koje tvrtke tog tipa) koji se bazira na korištenju radne snage iz Hrvatske?

Pa da sutra neki veliki proizvođač auta otvori tvornicu u nas ne bi bio u mogućnosti naći dovoljno kvalificiranih radnika (znači čak i niže kvalificiranih nego što ih trebaju firmi kao što je Rimac).

On može prodati know-how ili izrađivati neke djelove za nekog od velikih igrača, ali sam mišljenja da će se dogoditi ili to da ga preuzme neka od većih firmi ukoliko se pokaže da to što rade ima vrijednost.
Druga opcija je da velike firme prešišaju ove malene i ostave ih u prašini u kojem slučaju će potiho propasti.

Imam osjećaj da danas svi "bacaju" pare u EV jer je to novi tech bubble i veliki ne žele da im se desi to da zaostanu, a kako se tu vrti ogromna lova nije da im je to problem.

Kao što MS, Google i Apple kupuju razne startupove za masne pare, pa u masu slučajeva od toga ne bude ništa, ali ne mogu priuštiti da nešto ne kupe jer ako im to preuzme konkurent moguće da će ih koštati puno više od cijene akvizicije.

Ja Rimca mogu doživjeti kao neku kompaniju koja prozivodi određenu tehnologiju, ali na tržištu s takvim nastupom ne možeš dobiti željenu pažnju, tako da je C1/2 prije vizualizacija za laike nego konkretan proizvod jer kao što znamo niti ih se igdje vozi niti ih je moguće kupiti, ali za brand awareness su ultra profitabilni makar ne postoje u praksi.