Citiraj:
Autor The Exiled
|
Otkud da je ovo kao sad izmjenjeno?
Sjećam se kad sam svojevremeno čitao o tome bila je neka klauzula tipa - ako GloFo ne može AMD-u ponuditi neki ekvivalentan node (kao sada 7nm) AMD ima pravo uzeti od neke druge strane, bez ikakvih penala. Čak sam i to više puta pisao po forumu
Citiraj:
Autor Drug Brko
Samo me zanima što će sada biti kad Zen2 izađe, a lntelov 14 nm +++++++++ node bude spreman odma u Q2 2020, koju će onda dealbreaker "manu" naći kao pred 2 godine? Vjerojatno priču da AMD kupuje uslugu od Tajvanaca čiji radnici rade u nehumanim uvjetima bez prava na beneficirani radni staž i prekovremene sate.
Random blentavi Youtuber: "lako je Zen2 odlična arhitektura i procesor od 300 USD je u rangu ili bolji od 2.5x skupljeg lntelovog 8c/16t procesora, napomenimo to da za proizvodnju Zen2 procesora ljudi pate."
Tada više ni singltred FTW neće biti glavni forte, nego ljucka prava.
Ok, ne mora biti tako, ali neka nebitna stavka će se naći i hajlajtati gdje se god stigne 
|
Moj guess bi bio sljedeći: zen2 8c16t će biti bolji u velikoj većini stvari od i9 9900K, bit će jeftiniji, gro efikasniji, hladniji, bolji IPC, jedino će u clocku kaskat. Samim time će biti bolji u velikoj većini benchmarka/programa (pogotovo ako se oslanjaju na multithread, odnosno ne oslanjaju gro na clock jedne jezgre, osim ako ih baš ne ubiju u IPC). Jedino bi u 1080p gamingu (sa rtx 2080Ti naravno

) moglo biti "trading blows", ne samo zbog clocka, nego i optimizacija za intel, odnosno prednosti monolitskog, prostog cpu-a... E sad ako ispadne da je i9 9900K, odnosno i7 9700K brži u više od 50% naslova, bit će "still best gaming cpu" iz čega će proizaći da high end beskompromisni "gamer" useri daju karikiram 30,50, 60% više za 4% bolji best gaming cpu. Također masa "influencera" po youtubeu (bilo tech youtuberi, gaymeri i sl.) vjerojatno već imaju i9 9900K ili i7 9700K za gaming, samim time mogu komotno preskočiti zen2 (ako žele, oni ne moraju). Mada ako zen2 bude dobar kao što očekujemo, te se ne dogodi nešto nepredviđeno sa cijenama mislim da će biti prepoznat, hvaljen, preporučivan dominantno i sl.