Da se nadovežem na svoj prijašnji post. Vratio LG 32gk850f (32", 144hz relativno nov i dobar VA) i uzeo Dell s2719dgf (27", 144hz TN). Razlika nebo i zemlja u korist Della, a VA izbjegavam do daljnjeg (ako se ikad tehnologija dovoljno razvije).
Po meni VA nema što tražiti između IPS i TN. TN visokohercni paneli jednostavno imaju nedostižno vrijeme odaziva i kvalitetu slike u pokretu , dok je IPS superioran što se tiče kuteva gledanja i općenito rada gdje je točnost boja krucialna.
VA ima možda malo bolje kuteve gledanja od TN-a, ali na 32" izgleda dosta gore nego ovaj Dell TN na 27", jako je vidljiva razlika u bojama na sredini i prema rubovima ekrana. Visoki refresh rate (144hz) je samo u teoriji jer VA pati od groznog blura / trailinga tako da je, ako se igra bilo kakav FPS, kvaliteta slike u pokretu kriminal. U igrama gdje nema toliko naglih pokreta i u radu na desktopu to nije toliko primjetno, ali meni je bio deal breaker.
Također, tekst izgleda značajno lošije na VA nego na TN ili IPS, na svim razinama sharpness postavki.
Jedino u čemu je VA dobar je kontrast i tamne scene, ali i tamo ne iskorištava sav potencijal jer postoji tzv. black crush od kojeg svi VA paneli pate.
S ovim Dellom sam dosta zadovoljan. Za TN ima poprilično dobar kut gledanja (najbolji što sam vidio na TN-u), out of the box dolazi dosta dobro podešen. Jedino je gamma niža nego što bi trebala biti, a u opcijama nema mogućnost podešavanja. To se, ako nekom smeta, može podesiti preko nvidia control panela, ali pod cijenu pojave nešto bandinga.