View Single Post
Staro 25.01.2019., 10:30   #7969
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor quazar912 Pregled postova
pa to me zanima, ovdje svi govore "novi zamjenjen proizvod - novo jamstvo od datuma zamjene" al niko se ne referira na račun i dal je tako zaista i dobio. poglavito sa HDDima koji se šalju bog-te-pitaj gdje i dobiju novi natrag - a niko ne spominje ovjeren jamstveni list.

i dali to vrijedi u HR za sve ostale stvari (bijela tehnika, auto dijelovi,gađetarija...)

konkretno nemam svoj slučaj al smo tak u društvu se dotakli toga pa sam reko daću provjeirt na forumu sa ljudima koji znaju zakon u svako slovo i dal to radi u stvarom životu.
Prvo što moramo definirati je tko i kako daje jamstvo i na osnovu čega. Zakon o obveznim odnosima i Zakon o zaštiti potrošača su tu glavni elementi na koje se netko može pozivati.
Koliko se sjećam, ni ZOO ni ZoZP ne definiraju nikakav račun, dapače, jedino se pozivaju na jamstveni list (u nekim uvjetima), kod kojeg je jasno navedeno i to da je jamstvo definirano na bilo koji način prije prodaje (ukljuujući i npr. reklamno, usmeno it.), ali da mora biti i izdano u pismenom obliku na bilo koji trajni način ako kupac zatraži.
Račun je problematičan iz više razloga: prvi je taj da 90+% računa u sebi nema direktnu poveznicu s uređajem koji kupac kupuje (npr, u IT-u model / serijski broj), kupac ga ne mora niti ga je dužan ni imati ni čuvati iz više razloga (npr. poklon, već zamijenjen dio, itd.), nekad nije prenosiv i slično.
Jamstveni list je nešto što je standard već desetljećima, ja kad kupujem uvijek tražim ovjeru, dio trgovaca se buni ("pa ne treba vam, imate račun"), ali svejedno ovjere.
Kad je roba zamijenjena, mora postojati nekakav pismeni trag (servisni / radni nalog i slično) gdje opet mora biti navedeno što je i kako napravljeno. Ako je zamijenjen uređaj, ide novo jamstvo.
I da, vrijedi za sve.