Citiraj:
Autor Pupo
Baš sam razočaran sve više.
|
Citiraj:
Autor Necto
sada u odredjeno doba magicno nece vise od 15
|
Nije A1 tu kriv nista, mozda 10% ima realno njihove krivice sto u nekim podrucjima u odredjeno doba dana se dogadja drop usluge.
Kod mene je sve ok recimo... nije full kao prije 2 godine ali anulirao sam to sa cat6 routerom tako da ispod 100Mbps ne pada mi i to bez ikakvih antena.
Direktni krivac sto mobilnim operaterima koji nisu u sustavu t-coma kako vrijeme odmice je sve gore i usluga losija
je sam t-com. Optika dolazi na kapaljku.
Bakrene parice degradiraju, propadaju dvostruko brze nego se skracuje petlja do krajnjih korisnika.
HEVC dolazi polako ali sigurno, veliki televizori sve jeftiniji te su zahtjevi korisnika "prema internetu" sve veci i veci
a
to bakrena zica ne moze pratiti te nije vise cudno imati IPTV i telefon na zici a internet nesto drugo ili 2 parice u jednoj kuci...
Kolega tu 200m dalje od mene skoro 10 godina je mogao/imao 10Mbps na t-comu a sad ne moze vise od 4Mbps bez obzira sto je promjenio kompletnu
zicu od tavana do routera... dobio je SIM karticu iz t-coma i eto, malo mu zna zafalit prometa ali t-com je hibridnom tarifom rjesio bar 90% svojih korisnika a da nije morao ni jedan metar bakrene parice zamjeniti.
Tamo gdje je optika rasirenija ili petlja skracena tipa da korisnik ima po VDSL2 i do 100Mbps niti tele2 niti A1 imaju problema
jer mreza nije zagusena niti ce biti jer takve usluge uzimaju oni korisnici koji su u nekoj sljepoj ulici ili ne zele ugovor ili podstanari itd...
Monopol t-coma ( iako dosta njih serucka o duopolu t-com i A1 ) je uz zdusnu pomoc same drzave od strane HAKOM-a, direktni krivac tolikog pritiska na ostale mobilne operatere.
Drzava mora osigurati t-comu zaradu i to je to... tko nije zadovoljan mobilnim internetom vratiti ce se na bilo kakvu zicu... koju 75% drzi t-com a i onih 25% naplacuje koristenje od strane A1.
Sada cu vam povuci analogiju oko drva i cijene plina makar se neki jeze cim krenem o drvima

Znaci kako drzava ide u zaradu od svojih gradjana ?
Cijena plina 2000 godine je bila 1,45kn ! E sad.. za 100 kvadrata grijanja bez ikakve izolacije spali se oko 300 kubika plina, ajde moguce je mozda i 400
kubika mada to bi radijatori morali raditi 0-24. To je 435kn do 600kn dakle. U to vrijeme metar tvrdih drva se mogo naci za 200kn pa i manje ali treba ih
rezati, sloziti, prostor, pepel, dim i sva ostala sranja koja dolaze s drvima a isto trebas 3m polozit mjesecno za 100 kvadrata
tako da su ljudi masovno na plin isli. Komocija itd..
Sad kad vam kazem da je Lugar osobno iso zivkati ljude sto je znao dali oce ici raditi drva nebi mi vjerovali ali malo ih je tko u Slavoniji radio tj. da se ispravim, mogao je tko god zeli otic u sumariju i nema problema, evo ti pa radi...
Cijena plina je 2004 narasla na 2kn i tako bila do 2008 godine, drva su isla max po 220kn u slobodnoj prodaji ( ne u sumariji ) i jos uvjek si mogao
raditi ih tipa samoizrada na kakvom placu. Kroz tih 8 godina znam osobno gro ljudi koji su pobacali peci od centralnog, obicne peci, sporete i presli
na plin jer 600-800kn za 100 kvadrata u najvecoj zimi je sitnica za platiti... i nema zajebancije koja vec dolazi sa drvima.
2009 plin raste na 2,5kn pa 2011 na 3kn i danas je tu oko 3kn... sad svi koji su se navukli na plin - smrzavaju se jer samo 300 kubika nije vise 435kn
nego je 900kn ili 1200kn ako spalis 400 kubika. Znaci evo skoro 10 godina cjena plina se vrti oko 3kn i ljudi sad opet bjeze na drva masovnije
no drva vise nema toliko za sjecu za grijanje
jer drzava sada prodaje cjele placeve za totalno mljevenje za pelet. Cijena drva ode u nebesa i debelo nekad preko 300kn. Kucanstvima naravno to ne pase
ali drzavi je odlicno. Prodaje plin
po cijeni kakva je a i drva iz suma a ako se neko kucanstvo uspije ogrepsti za samoizradu - imali su srece.
I da se vratimo na Internet,
drzavi je odlicno... hebe se njima dok t-com placa poreze a iznosi lovu van, HAKOM djeli opet dodatne spektre za mobilne
operatere i djelit ce ko blesav i dalje.. sto vise podjele a sto je "zica losija" - drzavi poreza vise od naknade za frekvencije ! Da imamo svi optiku u nekom scenariju da je drzava pokrivena optikom 99% od koga bi ubirali pare ?
Zica nije u vlasnistvu drzave nego t-coma i nema poreza na zicu ali zrak u HR je u vlasnistvu drzave i sve sto "putuje zrakom" je podlozno oporezivanju....