Evo mali osvrt na "
D-Link DHP-601AV PowerLine AV1000 Gigabit Starter kit.
Nisam imao iskustva sa sl uređajima ali nužda me natjerala na to.U proljeće ipak ide bušilica u ruke.
Dakle:
Trofazna instalacija u obiteljskoj kući. Svaki kat ima svoju FID sklopku.
- ista prostorija i utičnice na istoj fazi - nisam mjerio max ali prešli smo 200+ Mbps samo tako. Dalje NAS nije mogao. (Synology <-> laptop sa SSD-om) Taj kat ima svoju FID sklopku.
- spustim se kat ispod. Dijele nas 2 FID sklopke. Manje više svaka utičnica 40-50 Mbps.
- spustim se u podrum (i dalje 2 iste FID) - 20-30 Mbps
Namjerno sam probavao i po raznim produžnim kablovima i na nekima radi isto kao i na utičnici, a na nekima jedva da radi.
Testirao sam tako da sam jedan "modul" uštekao na katu do Synology-a i laptopom (s ssd-om) isprobavao po svim utičnicama po kući i kopirao .iso image (razne) sa Synology-a.
Znam nije znanstvena metoda ali je najbrža.
Također u kući nema velikih el potrošača, grijalica, motora i sl ...
Zaključak:
Pokazalo se (barem meni) da očito FID sklopke imaju nekog uticaja ali ne prevelikog. Kod trofazne instalacije izgleda da je bolje "pogodit" istu fazu.
Na kraju sam pronašao jednu utičnicu na kojoj sam dobio cca 140-ak Mbps što je limit HDD-a s jedne strane.
Uskoro ću uštekat nešto brže da vidim kolika je brzina mreže.
U svakom slučaju praktičnije nego da se provlače kablovi i buše rupe i kanalice, ali mislim da ne treba očekivati Gbps ili 2 ... barem s ovim D-linkom koji ja imam.
Ispravite me ako griješim.
Dobra strana ipak svega toga je - koliko dobiješ - toliko i imaš tj ova moja veza je "zakucana" i stabilna za razliku od WiFi bridge-a koji je išao 100 Mbps (limit LAN-a na Mikrotik WAP-ovima) ali je bilo dana kada mu se i "nije dalo".
I koliko god mi šutjeli o tome - sve su to manje više "kemije" i nema do bušilice i kabla
Ovo je moje iskustvo iz prve ruke ...