Na Mate 10 mi je EMUI 9 odnosno Pie sjeo preko (H)OTA, ali to nije bilo to. U prva dva-tri dana se mob luđački zagrijavao, čak i kod blagog opterećenja kao što je korištenje kamere i surfanje. To se onda smirilo, ali baterija je kraće trajala, do 6 h SoT-a i jedva nekako dva dana. Prije je bilo 9-10 h SoT-a ili tri-četiri dana normalnog korištenja.
Pošto uvijek nakon promjene verzije Androida radim factory reset, to sam napravio i sada. Sustav radi puno bolje, mobitel se ništa ne grije čak ni nakon instalacije 50-ak aplikacija i vraćanja backupa. Interni backup nema skoro nikakve opcije, ali radi odlično, Titanium Backup mi praktički ne treba. Baterija je nakon dan i pol normalnog korištenja na 75%.
Od drugih stvari što sam skužio, tu su:
- sve radi brže, od otvaranja aplikacija, scrollanja, multitaskinga,...
- datum i vrijeme fileova se konačno više ne mijenja nakon kopiranja s PC-a na mobitel ili s interne memorije na SD karticu, to me ubijalo u pojam svaki puta kod synca podataka
- dostupna opcija za unos privatnog DNS servera, sada radi preko TLS-a
- Huawei Cloud servis konačno normalno radi u EU, ali ne treba mi trenutno
- dodan screen time management koji je kao neko proširenje statistike baterije, kaže koliko točno je korištena pojedina aplikacija, koliko puta je mobitel otključan, dodan crno-bijeli noćni mod itd.
- redizajnirana aplikacija za teme, dodane nove teme za OS i za tipkovnicu
- skaliranje teksta i dalje ne radi kako spada, ali svakako radi bolje nakon factory reseta jer je promijenjen DPI
- razbacane ikone u status baru na lijevu i desnu stranu, ne znam zašto jer cijela Mate 10 serija nema notch pa ne vidim smisao
- volume slider je vertikalno desno što mi je često nepregledno jer prekrijem prstima kod pojačavanja
- task manager je sada horizontalni s većim pregledom aplikacija
- upravljanje gestama koje ne koristim jer imam deblju masku pa je nezgodno koristiti back gestu
- kompletno redizajnirana aplikacija za kameru, meni se iskreno ne sviđa i sporije se krećem, noćni mod je brži, ali ne vidim poboljšanja u kvaliteti slika
- i dalje nema prikaza slike kontakata u dialeru, ne znam koji je problem to staviti
- ne sviđa mi se ni redizajn internog file browsera, ali funkcije su proširene, sad može pretraživati i Windows mrežu
- soft tipke za navigaciju i dalje nekad promijene boju u krivu pa onda dobijete recimo bijelu aplikaciju, crnu tipkovnicu i opet bijele soft tipke pa to izgleda kao cirkus
- aplikacije za automatizaciju kao Tasker i MacroDroid više nemaju potpunu kontrolu Bluetootha (to je do Androida 9)
Kasnije ću staviti koliko je točno poboljšanje kad je baterija u pitanju iako nigdje ne vidim opcije za adaptive battery koje bi trebale biti u Pie.