Citiraj:
Autor spaceman
Pogriješio očito, odgovor je bio upućen kolegi Elevenu. Znači, spominjao sam vožnju po snijegu i kako tu nema mjesta ljetnim gumama. Ljetos sam stavio nove Bridgestone t005 ljetne gume i nema šanse da bih vozio po snijegu na njima u ovom kraju. Sad su na autu UG9 i ne moram razmišljati hoću moći izaći iz dvorišta na cestu te jesu ralice prošle ili ne.
|
To sve stoji, zimske gume su nemjerljivo bolje od ljetnih za snijeg.
Ali svi koji dajete takve komentare "bez zimskih guma se ne možete voziti po snijegu", pitajte malo stariju ekipu... kako su se ljudi desecima godina vozili bez zimskih guma po snijegu i ledu i uzbrdo.
Teže je, auti su bili drugačiji (puno tanje gume, što uvelike olakšava na snjegu), i sve to stoji. Ja osobno isto imam zimske gume, i to ne štedim, Continental, jer su proglašene najboljima.
Ali isto tako sam prije 10ak godina, po snjegu visokom 30cm i usred mećave, uredno vozio po Zagrebu sa ljetnim gumama. Jel mi bilo svejedno svaki put kad bi vidio raskrižje? Nije... jesam se vozio jednako brzo kao oni sa zimskim gumama? Nisam (ja 20-25, oni 40-50).
Jesam došao živ doma? Jesam, uz ponešto sreće.
A pazi, to je bila mećava uz duboki snijeg (onaj kada je problem prestrojavati se koliko ga ima između traka).
Može se, da se veselim tome da ikad više tako vozim, ne veselim se, ni najmanje.
Ali uz par pahulja, gume su manji problem, vozači su veći problem, a sol je obavezna, pogotovo kad ima ovako malo snijega, koji će se otopiti, i po noći smrznuti, onda će ceste biti klizalište, kada se rupe između asfalta popune poledicom.