View Single Post
Staro 16.10.2018., 02:17   #1333
Trekkie4
Guest

Dobio sam danas jedno Thermaltake V6 kućište, i baš si mislio što s time napraviti... I onda se sjetim svoje konfe iz profila, kodnim imenom "RetroMaster 2500" - jer zašto ne?

Citiraj:
Autor Trekkie4 Pregled postova
Pričao sam u temi o nadogradnji mojeg RetroMaster 2000 sustava, ali nisam ga nikako stigao napraviti ... sve do danas!

Već dosta dugo imam problema sa matičnom koja zeza, prvo je počelo sa zamrzavanjem programa a onda su se javili i drugi simptomi poput USB portova koji ne rade, itd. Kolege sa TechPowerUp foruma i ja smo raspravljali o ovome, i složili se da je problem najvjerojatnije chipset, s obzirom da sam ploču ionako dobio pod neispravnu i uspio je popraviti. Bilo kako bilo vrhunac je bio danas, kad se mašina prvo nije htjela podignuti, a jednom kad sam ga uspio dobiti da radi, nije se mogao ugasiti... Pametnom dosta što bi rekli, pa sam napokon odlučio poduzeti konkretne mjere

Vrijeme za nadogradnju!

Već sam puno toga napisao o RetroMaster 2000 sustavu, ali kao što i sami možete vidjeti, ovo nije vaše prosječno računalo... Stoga sam ga morao rastavljati dio po dio, kako bih uopće mogao napraviti prostora za rad. Počeo sam sa PCI & AGP karticama!

Zatim sam počupao 40GB Maxtor HDD (radi OK ali mi kapacitet više nije dovoljan) i neispravan DVD-RW koji samo čita CDove

I na kraju povadio sve sa matične, pripremio je za vađenje van. Morao sam naravno skinuti Jet7 turbinu jer u protivnom ne bih mogao izvaditi matičnu van.

Ovo ovdje je stara ASRock K7VT2 matična... Namjeravam provesti dodatna testiranja i vidjeti da li je vrijedna spašavanja ili ne. Jer u suprotnom ide u otpad!

Glavna jezgra RetroMaster 2000 sustava, AMD Athlon 1800+ na 1533MHz. Slika je snimljena dok je procesor još bio na ASRock matičnoj

I napokon... Vrijeme je da malo začinimo stvari Ovo ovdje je Asus A7V8X-X, jedna od najboljih Socket 462 matičnih ikad (po mišljenju dosta korisnika). Ovom prilikom se želim zahvaliti @dtomas-u na tome što mi ju je ustupio Sama instalacija je prošla bolje nego što sam očekivao, ploča je samo "skliznula" na mjesto, bez ikakve muke.

Jedini problem koji sam imao je ovaj ovdje, sa RAM modulom... Naime kvačica od Jet7 je skoro dodirivala memoriju, ali eto i to sam riješio... Najveći problem je bilo "nasaditi" memoriju u slot, bez da je oštetim ili napravim kratki spoj!

OK, ploča instalirana... Vrijeme za DVD i floppy pogone!

Zatim nove hardove... Koristim 40+80 kombinaciju, gdje će 80GB biti Windows XP a 98-ica bude išla na onaj od 40GB. Ako mislite da je to previše prostora varate se! Naime imam punu ladicu starih igrica i softvera, i namjeravam ih sve podignuti - ipak je ovo ultimativna retro mašina!

Ovo dalje je samo stvar vraćanja komponenti natrag na mjesto, sa manjim izmjenama i novim cable management-om

Da budem potpuno iskren, nisam baš 100% zadovoljan kako je sve ispalo (po pitanju nereda), ali još uvijek je sve dovoljno čisto i jasno da se mogu sve komponente vidjeti i prepoznati. Što naravno znači da sam morao dosta kabela povući sa stražnje strane, ali to i nije neki problem...

Par završnih izmjena i eto ga! Moj novi i nadograđeni RetroMaster 2000

Instalacija software-a, benchmark testovi, instalacija Windows-a i ostalo dolazi uskoro!
Citiraj:
Autor Trekkie4 Pregled postova
Mali update... Još radim na RetroMaster projektu, zvučna je zamijenjena za Aureal Vortex2 u kombinaciji sa Creative Wave Blaster II nadogradnjom Jedino ju je bilo zaguljeno pokrenuti pod XPom, ali eto - i taj problem je riješen!

Sada mašina izgleda ovako... Malo je sve unutra tijesno, ali ventilacija je OK a i pazio sam na cable management.
Ideja je da ga prepakiram u V6, ali moram prije toga nabaviti još par sitnica i kozmetičkih detalja pa se budem još vratio na ovo kroz nekih 2-3 tjedna.
  Reply With Quote